DIREKTOR AGENCIJE ZA ATOMSKU ENERGIJU STIGAO U KURSK: Grosi u kontroli nuklearne elektrane nakon Putinovog upozorenja (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

DIREKTOR AGENCIJE ZA ATOMSKU ENERGIJU STIGAO U KURSK: Grosi u kontroli nuklearne elektrane nakon Putinovog upozorenja (VIDEO)

Planeta -

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je u ruski grad Kurčatov da izvrši inspekciju bezbednosti Kurske nuklearne elektrane, za koju je Moskva više puta izjavila da su je ukrajinske snage napale poslednjih nedelja nakon njihovog upada u region Kursk.

Poseta generalnog direktora IAEA organizovana je kao odgovor na bezbednosne zabrinutosti izazvane upadom ukrajinskih trupa u Kurski region, koji je počeo 6. avgusta. Grosi je ranije upozorio na ozbiljan rizik od oštećenja nuklearne elektrane u Kursku, napominjući da IAEA veoma ozbiljno shvata situaciju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje optužio Ukrajinu za pokušaj napada na nuklearnu elektranu Kursk, koja se nalazi na manje od 50 kilometaraod aktivnih linija fronta. Ruske vlasti su obavestile IAEA da su fragmenti dronova otkriveni prošlog četvrtka, otprilike 100 metara od skladišta goriva u fabrici. Kao odgovor, Grosi je objavio svoju odluku da lično poseti elektranu.

Smeštena na oko 60 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, nuklearna elektrana Kursk je blizu istoimenog grada u kojem živi oko 440.000 stanovnika. Elektrana ima četiri reaktora - trenutno su u funkciji samo dva, dok su dva u izgradnji.

Nuklearna elektrana u Kursku
Nuklearna elektrana u Kursku foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Ovi reaktori su istog tipa kao oni u ukrajinskoj elektrani u Černobilju, koja je pretrpela katastrofalnu eksploziju 1986. godine, što je dovelo do najgore nuklearne katastrofe na svetu, napominje Kijev post. Robert Keli, bivši direktor inspekcije IAEA, istakao je da je verovatnoća da se desi katastrofa slična Černobilju veoma mala. Međutim, on je upozorio da bi i slučajni udar na skladište goriva u elektrani i dalje mogao da oslobodi opasne radioaktivne materije.

IAEA je pozvala i Rusiju i Ukrajinu da pokažu „maksimalnu uzdržanost“ kako bi izbegli bilo kakav incident sa potencijalno teškim posledicama.

U prvim danima rata, ruske snage su preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje u južnoj Ukrajini i nakratko držali Černobilj na severu.

Kurir.rs/Kyiv post/Milica CG

Bonus video:

02:29

AKO TO URADE, SPRŽIĆE POLA UKRAJINE! Analitičari o napadu na Kursk: Cilj Zelenskog je ostvaren, ali neće zaustaviti Ruse

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track