Iako su cirkusi sa živim životinjama zabranjen širom sveta, još uvek postoje delovi gde je to vid zabave. Iako je opšte poznato da se životinje zlostavljaju dok uče trikove i drže ih u lošim uslovima, mnogi ljudi i dalje smatraju da su cirkuske predstave sa životinjama odlična zabava.

Ali ponekad, nakon godina zlostavljanja, dogodi se da napadnu svoje dresere. Desilo se to u Rusiji, kada je medvedica Krofna napao trenera Sergeja Pričinića posle vožnje na hoverbordu. Prikovala ga je za zemlju i počela da grize štap koji je čovek držao u ruci.

Službenik cirkusa ga je gurnuo kroz ogradu kada je video šta se dešava.

profimedia0901777733.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Na kraju je medved sam pobegao od čoveka. Publika je sve ovo gledala u šoku.

Neki izvori navode da je trener završio u bolnici, ali je cirkus to demantovao.

- Sve je bilo u redu i predstava se nastavila - rekao je portparol cirkusa, piše Dejli mejl.

Upravnik cirkusa Moreti Nikita Mihailov rekao je da ni trener ni medved nisu povređeni.

- Pred kraj tačke, medved je napao Sergeja i rvao se sa njim. Namerno se nije opirao i sačekao da se ona smiri, pa ustao, nastavio sa poentom, zapečatio sve poljupcem i to je bilo to, emisija je nastavljena kao i obično. To je životinja i ponaša se drugačije: ako joj se nešto ne sviđa, ona će izraziti svoja osećanja. Svaki trener to razume - rekao je Mihailov.

Ruski aktivista za prava životinja Jurij Korešiš oglasio se o ovom slučaju i pozvao na zabranu ovakvih žurki.

- Dok se savremena svetska cirkuska umetnost ubrzano kreće ka čovečanstvu, zabranjujući upotrebu životinja u cirkusima, ruski cirkuski lobi se aktivno opire napretku, braneći svoje komercijalne interese - rekao je on.

Kurir.rs/Jutarnji list