UKRAJINA U PANICI! STRAHUJE DA ĆE RUSIJA UPOTEBITI NUKLEARNO ORUŽJE: Stanovništvu dele gas maske!
Foto: Profimedia

UKRAJINA U PANICI! STRAHUJE DA ĆE RUSIJA UPOTEBITI NUKLEARNO ORUŽJE: Stanovništvu dele gas maske!

Planeta -

U Ukrajini, po svemu sudeći, više nisu potpuno sigurni da Rusija u jednom trenutku neće upotrebiti nuklearno oružje.

Dokaz za to je odluka Kabineta ministara kojom je usvojena Rezolucija br. 936 o snabdevanju stanovništva gas maskama u slučaju upotrebe nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje protiv Ukrajine.

Ovo je prvi dokument te vrste od kako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu pre dve i po godine. U njemu se navodi da su među civilima, osobe sa težim invaliditetom, deca do 16 godina i zaposleni u centralnim organima izvršne vlasti, regionalnim, gradskim, okružnim državnim upravama i jedinicama lokalne samouprave, kao i zaposleni u javnim i privatnim preduzećima, imaju prioritet u nabavci maski.

Ukrajina, Rusija
foto: Shutterstock

Vladina uredba navodi da će lokalne vlasti obezbediti opremu potrebnu u slučaju nuklearnog napada, a kompanije su dužne da se pridržavaju standarda skladištenja zaštitne opreme: jednu gas masku za svaku osobu i dodatno da imaju još dva odsto rezervnog gasa. maske.

Odluka Ukrajine da podeli gas maske dolazi u trenutku kada se ponovo govori o prerastanju rata u nuklearni rat i verovatnoći nuklearnih udara. Još u leto 2022. pominjala se takva mogućnost, a američka vlada je procenila da Rusija ima nekoliko načina da izvrši atomski udar na Ukrajince. Atlantik je izvestio da su ove opcije bile: detonacija nuklearne bombe iznad Crnog mora kao pokazivanje snage i namere bez direktnih žrtava.

Moguć je i pokušaj uništenja rukovodstva Ukrajine udaranjem u bunkere predsednika Volodimira Zelenskog i njegovih savetnika. Opcije su i napad na ukrajinsku vojnu bazu ili skladište bez namere povrede civila, a najdrastičnije bi bilo uništavanje celog grada i pokolj civila kako bi se Ukrajinci naterali da odmah odustanu od borbe (u nastavku primer onoga što su SAD uradile 1945. nuklearnim bombardovanjem Hirošime i Nagasakija).

Pokrovsk, Ukrajina
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

U maju ove godine, obeležavajući pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad da rizikuje globalni sukob i rekao da nikome neće biti dozvoljeno da ugrozi najveću nuklearnu silu sveta.

"Znamo čemu vodi neumerenost u takvim namerama. Rusija će učiniti sve da spreči globalni sukob, ali istovremeno nećemo dozvoliti da nam bilo ko preti. Naše strateške snage su uvek u stanju borbene gotovosti", zapretio je Putin. u govoru na Crvenom trgu.

Poslednjih meseci nuklearna opcija se više nije pominjala, ali se to promenilo prošle nedelje – nakon što je postalo jasno da su ukrajinske trupe zauzele značajan deo Kurske oblasti – nakon čega je Rusija izdala seriju izjava o skorom „nuklearnom udaru od Oružane snage Ukrajine“ i pripreme za napad na nuklearne elektrane Zaporožje i Kursk.

Zatim su usledili pozivi za preventivni nuklearni udar. Ruski mediji su promovisali ideju lokalnog fizičara da mini-nuklearnom bombom pogodi Beskidski tunel u Karpatima. Beskidski tunel je deo međunarodnog saobraćajnog koridora koji prolazi kroz Italiju, Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Ukrajinu i dalje na istok, kroz koji prolazi do 40% tranzitnog tereta u pravcu zapadne i srednje Evrope, kao i vojska NATO-a. pomoć Ukrajini. Prema ovom planu, bomba snage nekoliko kilotona mora da bude "pažljivo" lansirana kroz tunel na granici Lavovske i Zakarpatske oblasti kako bi se Ukrajina odsekla od zapadne pomoći.

Ukrajina, Rusija, S 400, F 16
foto: Shutterstock

Ukrajinska javnost sugeriše da bi pomenute ideje mogle da predstavljaju pripremu Ruske Federacije za neke "oštre mere".

Ministarstvo spoljnih poslova (MVP) Ukrajine zvanično je demantovalo izveštaje ruskih izdanja o ukrajinskim planovima da upotrebi "prljave bombe" i napadne nuklearne elektrane.

"Vidimo još jedan talas sumanute ruske propagande o navodnim planovima Ukrajine da upotrebi prljave bombe ili napadne nuklearne elektrane. Zvanično opovrgavamo ove lažne izveštaje. Ukrajina nema ni nameru ni mogućnost da čini takve akcije. Rusija mora da prestane da širi opasne laži", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi. Ali, za svaki slučaj, Kijev je odlučio da pripremi podelu gas maski jer niko ne može da zna šta je Putinu u glavi.

Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track