RUSIJA UPOZORILA EVROPU: Više ćete plaćati za gas ako Ukrajina ne pristane na tranzit
Foto: Shutterstock

RUSIJA UPOZORILA EVROPU: Više ćete plaćati za gas ako Ukrajina ne pristane na tranzit

Planeta -

Evropski potrošači suočiće se s višim cenama osim ako Kijev ne pristane da produži ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine pošto istekne 31. decembar, saopštio je Kremlj u sredu.

Ukrajina je u više navrata rekla da ne planira novi ugovor o tranzitu gasa s Rusijom usred vojnog sukoba koji je u toku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na dnevnoj konferenciji da bi Rusija, ako Kijev ne produži dogovor, mogla pronaći alternativne rute, poput planiranog turskog gasnog čvorišta, prenosi Rojters.

“Postoje (drugi) pravci, ali, naravno, takve odluke ukrajinske strane naneće ozbiljnu štetu interesima evropskih potrošača, onih koji i dalje žele da kupuju pristupačniji ruski gas”, rekao je Peskov.

gasovod, okt 2019
foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Evropa će morati da plati više

Takođe je rekao da će Evropa morati da plati više za gas od drugih prodavača, uključujući tečni prirodni gas koji isporučuju Sjedinjene Države.

Većina primalaca ruskog gasa preko Ukrajine rekli su da se pripremaju za prestanak protoka krajem ove godine kada istekne ugovor o tranzitu između Ukrajine i Rusije, s obzirom na to da je Ukrajina rekla da ga ne želi obnoviti.

Druga opcija je da Gazprom isporučuje deo gasa drugom rutom, na primer preko Turskog toka, Bugarske, Srbije ili Mađarske. Međutim, kapacitet na ovim rutama je ograničen.

EU i Ukrajina takođe su zatražile od Azerbajdžana da olakša razgovore s Rusijom u vezi s ugovorom o tranzitu gasa.

Kurir.rs/N1/Preneo: P. P.

Bonus video:

05:41

NEMAČKA UKINULA NUKLEARNE ELEKTRANE, A SADA I RUSKI GAS! Ekspert otkrio: Rezervoari gasa su puni, IMAMO DOBAVLJAČA ZA 15 GODINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track