NAPETO U AMERICI Nemanja Antić o uticaju migracija na tržište rada: Migranti obaraju cenu rada! Tramp i republikanci u strahu
Foto: AP Alex Brandon, AP Steven Hirsch, Kurir televizija

kurir televizija

NAPETO U AMERICI Nemanja Antić o uticaju migracija na tržište rada: Migranti obaraju cenu rada! Tramp i republikanci u strahu

Planeta -

U emisiji "Ni pet ni šest" gostovao je ekonomski stručnjak Nemanja Antić, koji je govorio o uticaju migracija na tržište rada, posebno se osvrnuvši na situaciju u SAD-u.

Antić je na jednostavan i pristupačan način objasnio kako migracije oblikuju ekonomije zemalja poput Amerike, ali i kako se te promene osećaju širom sveta.

05:17

NAPETO U AMERICI Nemanja Antić o uticaju migracija na tržište rada: Migranti obaraju cenu rada! Tramp i republikanci u strahu

Nemanja Antić je na početku razgovora istakao da su SAD, još od svog osnivanja, destinacija za migrante iz celog sveta. Međutim, ovaj dugogodišnji priliv stranaca donosi sa sobom specifične ekonomske i društvene posledice.

- Amerika je oduvek bila zemlja migranata, ali ta ljubav prema migrantima nije bezuslovna. Oni žele da migranti dođu, ali pod uslovom da novac koji zarade ostane u Americi. Kada migrant iz Meksika, na primer, zaradi 5.000 dolara mesečno, ali polovinu tog novca pošalje nazad u svoju zemlju, to postaje problem. Amerika želi da sav zarađeni novac ostane ovde i doprinese njenom BDP-u - objašnjava Antić.

Nemanja Antić
foto: Kurir televizija

On dalje naglašava kako migranti obaraju cenu rada samo u određenim sektorima.

- Migranti najčešće rade u sektorima gde je potrebna manuelna radna snaga, kao što su građevina, poljoprivreda i uslužne delatnosti. U tim sektorima, njihovo prisustvo može da obori cenu rada, jer su spremni da rade za manje novca i pod težim uslovima - kaže Antić.

Međutim, Antić ističe da migranti imaju vrlo male šanse da uđu u visoko kvalifikovane sektore kao što su medicina, pravo ili menadžment.

- Lekari, advokati i ostale profesije visokih belih kragni su praktično nedostižne za migrante, jer su ti esnafi izuzetno skupi i teško dostupni. Za migrante, ulazak u višu srednju klasu ili više društvene slojeve moguć je tek u trećoj generaciji - objašnjava Antić.

Nemanja Antić
foto: Kurir televizija

Antić je zatim govorio o političkim razlikama između republikanaca i demokrata u pristupu migracionoj politici. Prema njegovim rečima, ova razlika se najviše ogleda u tome kako svaka stranka vidi rešenje problema migracija.

- Republikanci veruju u jačanje granične kontrole i vojnih kapaciteta. Žele više novca za oružje, zidove i vojnike koji će zaustaviti priliv migranata na granicama, bez obzira na posledice. S druge strane, demokrate se zalažu za inkluziju, integraciju migranata i smeštaj za porodice koje dolaze u Ameriku -ističe Antić.

On dodaje da je osnovni strah republikanaca da nekontrolisani priliv stranih radnika može ugroziti domaće stanovništvo.

- Tramp i republikanci smatraju da ako se dozvoli nekontrolisani dolazak migranata, to može dovesti do situacije gde Amerikanci gube radna mesta jer nisu spremni da rade u teškim uslovima kao migranti - objašnjava Antić.

Donald Tramp
foto: AP Matt Kelley

Na kraju, Antić zaključuje da migracije, iako korisne za ekonomski rast, izazivaju i značajne političke tenzije i promene koje Amerika pokušava da balansira već decenijama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:45

VELIKA OPASNOST U PARIZU OD STRANE USAMLJENIH VUKOVA! Đokić smatra: Migranti su manji problem nego OVI ljudi iz unutrašnjosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track