Liderka venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado rekla je danas stotinama pristalica na mitingu u Karakasu da će opozicija "naterati predesednika države Nikolasa Madura da popusti".

"Oni (vlasti) kažu da režim neće popustiti. Znate šta? Mi ćemo ga naterati da popusti, a popuštanje znači poštovanje volje izražene 28. jula" na izborima, dodala je ona.

Prema rečima Mačado, "protest se ne može zaustaviti" i "nema povratka".

Uveravajući svoje pristalice da opozicija ima "strategiju" za borbu protiv predsednika države koji, na krilima odluka Nacionalne izborne komisije i Vrhovnog suda Venecuele tvrdi da je pobedio, Mačado je ocenila da "nijedna demokratska vlada nije priznala Madurovu prevaru".

x-ap-ariana-cubillos.jpg
AP Cristian Hernandez 
foto: AP Cristian Hernandez

"Sloboda! Sloboda!" ili "Ne plašimo se", odgovorili su demonstranti Mačado, koja je stigla kamionom u društvu drugih lidera.

Kao i tokom poslednja dva opoziciona protesta, ona je potom brzo napustila lice mesta na motoru.

Mačado se krije od Madurovih vlasti, i nije se pojavljivala u javnosti od poslednjih demonstracija 17. avgusta.

Opozicioni predsednički kandidat Edmundo Gonzales Urutia danas nije bio prisutan, a izbegao je da se u ponedeljak pojavi pred državnim tužiocem zbog navodnih krivičnih dela u vezi sa izborima za koje opozicija tvrdi da ih je Gonzales Urutia ubedeljivo dobio.

x-epa-ronald-pena.jpg
EPA Ronald Pena 
foto: EPA Ronald Pena

Bio je to četvrti veliki skup opozicije posle onih od 30. jula, 3. i 17. avgusta.

Novinari AFP-a su primetili prisustvo bezbednosnih snaga, uključujući snage za borbu protiv nereda.

Dan nakon objave reizbora Madura, u spontanim demonstracijama poginulo je 27, a povređeno 192 ljudi, prema zvaničnim izvorima.

Uhapšeno je i oko 2.400 ljudi, prema istom izvoru.