RUSIJA: Dok god Kijev čini zverstva nad civilima, mirovnih pregovora neće biti
Foto: Shutterstock

RUSIJA: Dok god Kijev čini zverstva nad civilima, mirovnih pregovora neće biti

Planeta -

Ruska mirovna inicijativa predstavlja univerzalni i dugoročni recept za rešavanje ukrajinske krize, jer sadrži način da se eliminišu njegovi osnovni uzroci, ali pregovori nisu mogući dok god Kijev ubija civile i stvara pretnje po nuklearne elektrane, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Jasno je da ne može biti ni reči o mirovnim pregovorima sa terorističkim kijevskim režimom, bez obzira ko ih inicira, u uslovima kada se dešavaju prava zverstva, posebno neselektivna gađanja civila koji nemaju nikakve veze sa borbenim dejstvima, gađanja civilne infrastrukture, kada se stvaraju pretnje po nuklearne energetske objekte“, naglasila je portparol u razgovoru za Sputnjik.

Ona je podsetila da je predsednik Rusije Vladimir Putin u junu govorio upravo o definitivnom završetku sukoba, a ne o njegovom zamrzavanju.

„Rusija je uvek težila što bržem okončanju ukrajinskog sukoba i zalagala se za početak pregovaračkog procesa“, odgovorila je ona na pitanje da li su ruski mirovni predlozi i dalje na snazi.

Kurska oblast, ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici
foto: Printscreen, Shutterstock

Kako je objasnila, najnovija dešavanja su pokazala da je situacija daleko od mirovnih pregovora.

Izdajnički, terotistički upad ukrajinske vojske u Kursku oblast je svojevrsni odgovor sledbenika Stepana Bandere na Putinovu mirovnu inicijativu, zaključila je diplomata.

Podsetimo, intenzivni napad ukrajinskih Oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta.

U oblasti je na snazi vanredna situacija i više puta je proglašavana opasnost od raketa. Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, više od 122 hiljade ljudi raseljeno je iz devet pograničnih regiona.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije za 28. avgust, Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom borbi na kurskom pravcu iznose do 7.000 vojnika i 74 tenka, 35 borbenih vozila pešadije, 62 oklopna transportera, 460 borbenih oklopnih vozila i 210 automobila.

Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:08

RUSKE KAMIKAZE ISCRPLJUJU UKRAJINSKU ODBRANU, SITUACIJA SVE GORA ZA KIJEV! Politikolog: Sa samita NATO poslata JASNA poruka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track