PUTIN U POSETI BLISKOM SUSEDU UPRKOS NALOGU ZA HAPŠENJE: Predsednik Rusije će prisustvovati obeležavanju važne godišnjice
Foto: EPA Alexey Maishev sputnik kremlin

PUTIN U POSETI BLISKOM SUSEDU UPRKOS NALOGU ZA HAPŠENJE: Predsednik Rusije će prisustvovati obeležavanju važne godišnjice

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin će 3. septembra boraviti u zvaničnoj poseti Mongoliji.

"Putin će posetiti Mongoliju u okviru zvanične posete radi učešća u svečanim događajima koji obeležavaju 85. godišnjicu zajedničke pobede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad japanskim militaristima na reci Halhin Gol", navodi se u saopštenju.

Proleća 1939. godine, Japanci su intenzivirali akcije na granici Mongolske Narodne Republike i Mandžurije.

Oko 2.500 pripadnika japanskih trupa su 28. maja prešle državnu granicu MNR-a i počele da se kreću prema reci Kalkin-gol.

Sovjetski 57. specijalni korpus, koji je bio na teritoriji MNR-a na osnovu protokola o uzajamnoj pomoći iz 1936. godine, zajedno sa mongolskim jedinicama, odbranio je teritoriju od osvajača i do kraja 29. maja ih potisnuo iz MNR-a.

Primirje između SSSR-a i Japana potpisano je 15. septembra 1939. godine.

Ruski lider će posetiti zemlju na poziv predsednika Mongolije Uknagina Kurelsuka.

Dva lidera će razgovarati o perspektivama razvoja rusko-mongolskih odnosa i razmeniti mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima.

Ističe se da će strane potpisati dvostrane dokumente.

Takođe su predviđeni razgovori sa predsednikom parlamenta i premijerom Mongolije.

Kao što je ranije saopštio portparol predsednika Dmitrij Peskov, Putin će takođe prisustvovati Istočnom ekonomskom forumu, koji će se održati u Vladivostoku od 3. do 6. septembra, i učestvovaće u plenarnoj sednici.

Poseta uprkos nalogu MKS za njegovo hapšenje

Poseta, zakazana za 3. septembar, biće prva Putinova poseta jednoj državi članici Međunarodnog krivičnog suda (MKS) od kada je izdata poternica u martu 2023. zbog sumnje da je počinio ratne zločine u Ukrajini.

Prema Rimskom statutu, članovi MKS su dužni da uhapse osumnjičene za kojima je sud izdao nalog za hapšenje, ako kroče na njihovo tlo, ali sud nema nikakav mehanizam kojim bi ih to primorao.

MKS je optužio Putina za ličnu odgovornost za otmice dece iz Ukrajine, gde je Moskva vodila rat u poslednje dve i po godine. To je bio prvi put da je globalni sud izdao nalog protiv lidera jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Kremlj je odbacio nalog kao "ništavan".

Putin od tada nije putovao u zemlje članice MKS. Putin je prošle godine preskočio samit BRIKS u Južnoj Africi.

Kurir.rs/TASS/Beta/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track