POSLEDICE ATENTATA NA TRAMPA I DALJE SE OSEĆAJU: Američka vojska će pomagati u obezbeđivanju predsedničkih kandidata
Foto: AP/Gene J Puskar, AP/Evan Vucci, EPA/David Maxwell

POSLEDICE ATENTATA NA TRAMPA I DALJE SE OSEĆAJU: Američka vojska će pomagati u obezbeđivanju predsedničkih kandidata

Planeta -

Pentagon je saopštio da će učestvovati u obezbeđivanju glavnih kandidata na američkim predsedničkim izborima kako bi potpomogao Tajnu službu, čiji je posao da štiti važne političke ličnosti.

Ova odluka objavljena je više od mesec dana nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa, 13. jula u Pensilvaniji, što je bio veliki propust Tajne službe.

Zbog tog događaja, njena šefica je bila prinuđena da podnese ostavku 10 dana kasnije.

- Ministarstvo odbrane će pružati dodatnu zaštitu do izbora u novembru a verovatno i do ceremonije inauguracije u januaru 2025, rekla je novinarima zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

Ministar odbrane Lojd Ostin je u tom pogledu pozitivno odgovorio na zahtev ministarstva nadležnog za Tajnu službu, dodala je ona.

Bivši predsednik je 13. jula na svom predizbornom skupu u Pensilvaniji ranjen u uho, u atentatu koji je koštao života jednog posetioca mitinga a dve osobe ranio.

Slike Donalda Trampa, sa krvlju koja mu teče niz lice i podignutom pesnicom, obišle su svet.

Donald Tramp, Pokušaj Atentata, Pensilvanija
foto: AP Evan Vucci

Posledice ovog bezbednosnog fijaska se ne smiruju, pa je prema pisanju američke štampe, najmanje pet agenata Tajne službe poslato na odmor.

Jedan broj zaposlenih u Tajnoj službi sa teritorije Pensilvanije prebačen je na administrativne poslove - i to tako da ih obavljaju od kuće.

Kurir.rs/Beta/AFP/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track