RUSIJA ŠALJE "MEDVEDE" IZ AFRIKE DA BRANE KURSK? Ko su pripadnici ZLOGLASNE BRIGADE poznati po kafanskim tučama (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

RUSIJA ŠALJE "MEDVEDE" IZ AFRIKE DA BRANE KURSK? Ko su pripadnici ZLOGLASNE BRIGADE poznati po kafanskim tučama (UZNEMIRUJUĆE)

Planeta -

"Medvedi", ruska privatna vojna kompanija (PMC) koja je bila raspoređena u Burkini Faso u zapadnoj Africi, navodno se vraća u Rusiju kako bi pomogla u odbrani Kurske oblasti od ukrajinskih napada.

Francuski Le Mond je objavio da je 22. avgusta to potvrđeno od komandanta Medveda, Viktora Jermolajeva, preko Telegrama.

"Kad neprijatelj dođe na našu rusku teritoriju, svi ruski vojnici zaborave na unutrašnje probleme i udružuju se protiv zajedničkog neprijatelja," navodno je rekao Jermolajev za Le Mond, dok je njegova jedinica kasnije najavila na Telegramu da se vraća u svoju bazu u Krimu.

Grupa je saopštila da se vratila u Krim 29. avgusta, ali nije jasno da li je raspoređena i u Kursku oblast kako bi pomogla u obuzdavanju ukrajinske ofanzive.

Le Mond je prethodno pisao o raspoređivanju Medveda u Burkini Faso, koje je počelo u maju, kako bi se pomoglo vojnom vođi Ibrahimu Traoreu.

U izveštaju se navodi da je grupa formirana u martu 2023. godine na Krimu.

Jermolajev je rekao Le Mondu da grupa „nema veze sa ruskim Ministarstvom odbrane“, iako je objavljeno da je zamenik ruskog ministra odbrane Junus-bek Jevkurov posetio bazu grupe u okupiranom Krimu u aprilu 2023. godine.

Istraživanje ukrajinskih medija u decembru 2023. godine utvrdilo je da Medvedi, koji su u istrazi nazvani 81. ruskom brigadom specijalne namene, povezani sa PMC Redut, grupom za koju se ranije sumnjalo da je samo regrutni front za Rusku obaveštajnu upravu (GRU).

Zvanično, Rusija ne priznaje legalnost privatnih vojnih kompanija (PMC), iako neki posmatrači tvrde da su grupe poput Reduta i Medveda deo 'tajne operacije Rusije u inostranstvu', kao što su one u Africi.

Ruski mediji pisali su o incidentu koji je uključivao PMC Medvedi na Krimu u februaru, gde su borci Medveda upali u lokalni kafić, nateravši sve posetioce da legnu licem na pod, nakon što je prethodno došlo do sukoba u kafiću u kom su bili uključeni borci iz ove jedinice.

PAŽNJA: Video može biti uznemirujuć

Ruski mediji tada su označili Medvede kao "81. dobrovoljačku brigadu." Saopšteno je da je protiv dvojice boraca uključenih u incident pokrenut krivični postupak, pozivajući se na pres-službu Ministarstva unutrašnjih poslova Krima.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Le Mond/Kijev post/Preneo: D. P.

Bonus video:

12:58

UKRAJINA U OFANZIVU POVELA PLAĆENIKE, OVAKO MOGU DA ZAVRŠE RAT Eksperti tvrde: Rusija znala za napad, ali Putina nisu obavestili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track