"SANKCIJE NAS PRITISLE, NEMAMO RADNIKA, TONEMO" Ruska centralna banka otkrila pravo stanje u zemlji, da li se Putinov brod ljulja?
Foto: Shutterstock, AP Alexander Kazakov

"SANKCIJE NAS PRITISLE, NEMAMO RADNIKA, TONEMO" Ruska centralna banka otkrila pravo stanje u zemlji, da li se Putinov brod ljulja?

Planeta -

Ruska "usijana" ekonomija naglo će usporiti iduće godine s kamatnim stopama koje će ostati znatno iznad predratnog nivoa do 2027. godine, saopštila je Ruska centralna banka (CBR).

Brzi rast, za koji se očekuje da će dostići 3,5 do 4 posto ove godine, prvenstveno je podstaknut snažnom domaćom potražnjom potrošača i države, koja je nadmašila ponudu, navodi CBR u svom godišnjem izveštaju.

U proceni Centralne banke naglašavaju se izazovi s kojima se ruska ekonomija suočava, uprkos ukupnom učinku koji je bolji od očekivanog, čak i uz sankcije koje je Zapad uveo nakon invazije Kremlja na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

Nedostatak radne snage

CBR predviđa rast od 0,5 do 1,5 posto u 2025. i 1 do 2 posto u 2026, prema osnovnom scenariju. Međutim, dugoročna ekspanzija biće ograničena "ograničenjima tehnološkog uvoza i odlivom kvalifikovane radne snage", upozorava se u izveštaju.

Proizvodnja, trgovina i poljoprivreda su među sektorima koji se suočavaju s najvećim nedostatkom radne snage.

Ruska banka
foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

"Dostupni proizvodni kapaciteti su iscrpljeni. Brzinu širenja usporavaju sankcije i fizička ograničenja proizvodnje sredstava za proizvodnju. Ekonomiji je i za to potrebna dodatna radna snaga", rekao je novinarima u četvrtak zamenik guvernera CBR Aleksej Zabotkin, dodajući da se problem nedostatka radne snage "značajno pogoršao".

Rast plata i inflacije

Kako bi rešile problem, ruske tkompanije pribegle su povećanju plata. U prvom kvartalu ove godine nominalne plate u Rusiji porasle su za 19,2 posto. Rast je blago usporen u drugom tromesečju na 17,4 posto. Rast plata, zajedno s eskalacijom proračunskih rashoda, podstaknuo je inflaciju, za koju se očekuje da će dostići 6,5 do 7 posto do kraja ove godine, saopštila ce Centralna banka, i istakla "prepreke sankcija u plaćanju i logistici" koje su rezultirale manjim uvozom robe u Rusiju.

CBR predviđa pad inflacije na 4 do 4,5 posto u 2025. i stabilizaciju na oko 4 posto nakon toga. Tokom ovog razdoblja očekuje se da će ključna kamatna stopa CBR-a ostati dvocifrena, što je značajan pomak u odnosu na predratni nivo kada godinama nije padala ispod 9,5 posto.

Centralna banka postavila je ciljanu inflaciju od 4 posto još 2015. Od tada je inflacija povremeno padala ispod tog praga, a do 2021. postojali su izgledi za daljnje snižavanje cilja, priznala je CBR. Međutim, zbog rata u Ukrajini - koji se u izeštaju CBR naziva terminima "geopolitička promena" i "strukturna transformacija" - ova se prilika verovatno neće pojaviti pre 2028.

Prema ovom scenariju, ruska ekonomija mogla bi se smanjiti za 3 do 4 posto iduće godine, a rast bi se nastavio tek 2027, zaključuje Financial Times.

Kurir.rs/Financial Times/Priredila Milica CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja