NEMAČKOJ PRETI KRIZA: Ultradesničari očekuju pobede na izborima u tri savezne države na istoku zemlje
Foto: Shutterstock

NEMAČKOJ PRETI KRIZA: Ultradesničari očekuju pobede na izborima u tri savezne države na istoku zemlje

Planeta -

Ove nedelje se održavaju lokalni izbori u dva regiona u istočnoj Nemačkoj, a poslednje ankete daju najveće šanse ultradesničarima i populistima. Septembar će u Nemačkoj obeležiti izbori u tri savezne države - Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu.

Antimigracioni, antiislamski AfD mogao bi uzeti najviše glasova u sva tri regiona godinu dana pre nego što bi Nemačka trebalo da održi sledeće opšte izbore, i da dobije do trećine glasova u državama koje ove nedelje održavaju izbore: Saksoniji i Tiringiji. Brandenburg, ruralni region oko Berlina, glasa 22. septembra.

AfD bi tako mogla da postane najjača stranka prvi put na dva državna izbora, dok se nova stranka koju je osnovala istaknuta levičarka takođe nada da će prodrmati političku scenu u vreme kada savezna vlada ima veoma loš rejting.

Glavna nemačka opoziciona stranka demohrišćana (CDU) nada se da će Alternativu za Nemačku držati podalje u Saksoniji i Tiringiji, gde živi oko 4,1 milion, odnosno 2,1 milion ljudi. Ali izgledi za tri stranke u vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca izgledaju sumorno, jer su stalni sukobi doprineli smanjenju rasta ekonomije i drugim problemima koji su odbili glasače.

Stranka AfD oblepila je centar grada Erfurta u Tiringiji privlačnim posterima mlaznjaka koji lebdi vedrim plavim nebom, dočaravajući san mnogih Nemaca o tropskom odmoru. Samo slogan otkriva mračniju poruku: „Leto, sunce, remigracija“, piše „Gardijan“.

Dok vodi kampanju za glasove u istočnonemačkom srcu, AfD je odavno prihvatio slogan koji je prošle zime na ulice poslao stotine hiljada Nemaca u znak protesta protiv otkrića desničarskog „master plana“ za deportaciju neželjenih stranaca i građana.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track