UKRAJINA OČAJNIČKI HOĆE DA SPASI POKROVSK Zbog toga je rasporedila specijalnu brigadu: Kara-Dag ima teško naoružanje i jedan cilj
Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

UKRAJINA OČAJNIČKI HOĆE DA SPASI POKROVSK Zbog toga je rasporedila specijalnu brigadu: Kara-Dag ima teško naoružanje i jedan cilj

Planeta -

Očajnički želeći da ojača ukrajinsku odbranu oko Pokrovska, grada sa predratnim stanovništvom od 60.000 i važnog logističkog čvorišta 40 kilometara zapadno od ruševina Avdijevke u istočnoj Ukrajini, ukrajinska nacionalna garda je rasporedila jednu od svojih retkih ofanzivnih brigada - Kara-Dag brigada, piše Forbs.

Premeštanje brigade od oko 2.000 vojnika sa svog uobičajenog položaja u južnoj Ukrajini na nepoznato bojno polje na istoku naglašava hitnost rešavanja ukrajinskih problema između Avdijevke i Pokrovska.

Posle poraza ukrajinskog garnizona u Avdijevki, kome je ponestalo municije, sredinom februara posle brutalne petomesečne opsade, ruske brigade i pukovi neprestano napreduju ka Pokrovsku.

Kara dag, Brigada, Ukrajina
foto: Printskrin/obozrevatel.com

Kičma ukrajinske logistike u regionu Donjecka je pod pretnjom, objasnila je ukrajinska analitička grupa Frontelidžens insajt. Pokrovsk je „postao ključni centar za isporuku i distribuciju železničkog saobraćaja, omogućavajući snabdevanje ukrajinskih snaga duž široke linije ratišta.

Kako se rusko napredovanje ubrzalo u avgustu, Generalštab u Kijevu je konačno reagovao po tom pitanju. Poslao je neka pojačanja u pravcu Pokrovskog da se priključe brigadama koje su se već nalazile na tom sektoru. Ima ih šest, mehanizovanih, vazdušno-desantnih i narodnih gardijskih brigada.

Među tim svežim snagama bila je i Kara-Dag brigada. Formirana 2014. godine, više puta reorganizovana, ojačana u borbi 2022. godine, a zatim pojačana dodatnim teškim naoružanjem – uključujući tenkove T-64 – Kara-Dag brigada je primer ofanzivnih brigada Nacionalne garde. Iako se zapravo radi o paravojnoj policiji, ratne okolnosti naterale su brigadu da se bori kao vojna brigada.

Na sajtu Nacionalne garde Ukrajine navodi se da će volonteri moći da biraju u kom delu zemlje će biti raspoređeni. Ovo je možda bilo moguće tokom manje haotičnog perioda šireg 29-mesečnog rata Rusije protiv Ukrajine, kada su brigade Nacionalne garde uglavnom delovale u samo jednom regionu.

Kara-Dag brigada je brigada sa juga Ukrajine. Prvih dana šireg rata ratovala je severno od južnog grada Melitopolja i uglavnom se na istom prostoru zadržala dve godine. Ali Nacionalna garda „garantuje“ regrute na svom sajtu „borba na prvoj liniji“, a kako rat ulazi u treću godinu, najteže borbe vode se na istoku.

Međutim, slanje brigade Kara-Dag nije zaustavilo rusko napredovanje. Neki ruski posmatrači se pitaju gde su ostale rezerve Ukrajine. Naravno, mnogi ukrajinski vojnici koji već nisu bili raspoređeni u nekim rovovima pridružili su se iznenadnoj ukrajinskoj invaziji na rusku oblast Kursk.

I pored toga, negde u Ukrajini bi trenutno trebalo da postoji nekoliko neobaveznih brigada, od ukupno oko 100 brigada kopnene vojske. „Znamo da Oružane snage Ukrajine i dalje imaju nekoliko prilično netaknutih i dobro opremljenih jedinica u rezervi, otprilike pet brigada“, napisao je ruski propagandista Jevgenij Norin.

Zašto Ukrajina ne požuri ove snage u Pokrovsk da spase vitalne linije snabdevanja grada? „To bi moglo da znači dve stvari“, napisao je Norin. „Planiraju da ih rasporede negde drugde i imaju za cilj da postignu neku vrstu odlučujućeg efekta pre nego što se front Donbasa potpuno uruši.

To „na drugom mestu“ bi mogla biti Kurska oblast, gde ukrajinska invazija ulazi u četvrtu nedelju – i ne pokazuje znake zaustavljanja. Dodavanjem snaga Kursku dok ih drže podalje od Pokrovska, ukrajinski lideri se kockaju da su dobici iznenadne invazije na severu važniji za ishod rata nego potencijalni gubici na istoku.

To je izuzetno rizična opklada.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track