POLJACI NEMCIMA OPROSTILI RATNE ZLOČINE, ALI NE I ODŠTETU: U zoru pre tačno 85 godina Hitler je započeo Drugi svetski rat
Foto: Profimedia

NAPAD NACISTA 1. septembra 1939. na grad Vjelunj i garnizon u Gdanjsku

POLJACI NEMCIMA OPROSTILI RATNE ZLOČINE, ALI NE I ODŠTETU: U zoru pre tačno 85 godina Hitler je započeo Drugi svetski rat

Planeta -

Na 85. godišnjicu izbijanja Drugog svetskog rata napadom Nemačke u zoru 1. septembra 1939. godine na poljski grad Vjelunj i poljski garnizon u Gdanjsku predsednik Poljske Andžej Duda poručio je da Poljaci jesu Nemcima oprostili ali nisu zaboravili i očekuju odštetu za razaranja i zločine Hitlerove Nemačke nad Poljacima.

"Oproštaj i priznanje krivice je jedno a odšteta drugo. I to pitanje i dalje nije zatvoreno. Duboko verujem da će biti rešeno jer nikad se niko nije odrekao očekivanja da ako je neko došao i nešto nam uništio da je dužan da nam to i plati", kazao je poljski predsednik u Vjelunju.

Centralno obeležavanje 85. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata počelo je u 4 sata i 40 minuta u Vjelunju, prvom bombardovanom poljskom gradu i pet minuta kasnije na poluostrvu Vesterplate u Gdanjsku gde su prve salve sa nemačkog bojnog broda Šlezvig-Holštajn na poljski garnizon na tom poluostrvu na Baltiku otpočele Drugi svetski rat.

"Govorimo nikada više rat. Nikada više svet na rat ne može da pristane. A tada je postojao pristanak. Hitler se usudio zbog tog pristanka. On je shvatio da svet ne reaguje kada je anektirao Austriju, rasparčao Čehoslovačku a ranije započeo istrebljenje Jevreja u Nemačkoj", podsetio je predsednik Duda.

Poljski predsednik Andžej Duda na obeležavanju 85. godišnjice početka Drugog svetskog rata
Poljski predsednik Andžej Duda na obeležavanju 85. godišnjice početka Drugog svetskog ratafoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Svečanost na Vesterplate u Gdanjsku počela je na glas zvona Pax et Reconcilatio, Mir i pomirenje, na crkvi svete Katarine i sirena ispred spomenika herojima, šačici poljskih vojnika koji su nedelju dana branili poluostrvo tako predano i hrabro da je nemački komandat je poljskom komandantu posle predaje ostavio iz poštovanja da nosi sablju.

"Nije dovoljno da se govori o pomirenju, nije dovoljno da pognu čela u osećaju krivice zbog onih koji su napali Poljsku i izazvali Drugi svetski rat. Danas je glavni dokaz da je shvaćena ta lekcija puno posvećivanje odbrani, spremnost da se organizuje zapad Evrope, NATO u odbranu protiv agresije čiji smo svedoci na ratištima Ukrajini", kazao je na Vesterplate poljski premijer Donald Tusk.

Glavne pouke za Poljsku na 85. godišnjicu izbijanja Drugog svetskog rata jesu po rečima poljskog premijera: nikad više usamljenost bez saveznika i nikad više slabost.

"Danas ne govorimo nikada više rat. Danas moramo da kažemo nikada više usamljenost. Ne može to više u istoriji da bude da se Poljska usamljena suprotstavlja agresiji ovog ili onog suseda. Moramo glasno da kažemo i nikad više slabost. Zato stvaramo najsavremeniju armiju u Evropi, jednu od najjačih u Evropi da više ne izlažemo riziku našu domovinu", kazao je Donald Tusk.

Nacisti, Drugi svetski rat, Normandija, Dan D
foto: Youtubescreenshot/Periscope film

Poljska vlada usvojila je ove sedmice budžet za narednu godinu u kome je rekordnih 4,7 odsto BDP-a, najviše u NATO, izdvojeno za odbranu, modernizaciju i jačanje poljske armije, što su neki nemački mediji prokomentarisali pitanjem da li Poljska više ne računa na kolektivnu odbranu NATO te jača svoju armiju kao da je opet usamljena i bez saveznika.

U Drugom svetskom ratu prema izveštaju koji je da zatraži reparacije od Nemačke sačinila prethodna poljska konzervativna vlada izgubilo je život oko šest miliona gradjana Poljske od čega su više od polovine bili poljski Jevreji.

Materijalna razaranja najveća su bila u Varšavi i prema procenama od ukupnog računa Hitlerovoj Nemačkoj od 12 milijardi evra za pretvaranje poljskih gradova u ruševine, 8,5 milijardi evra u preračunu otpada na Varšavu.

Štete u drumskom saobraćaju procenjene su na 6,9 milijardi evra, u železničkom na 16 milijardi evra a štete u poljoprivredi dostigle su 12,6 milijardi evra.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track