VIKINZI STIŽU U POMOĆ UKRAJINCIMA: Holandija šalje Kijevu 28 amfibijskih oklopnih vozila, svaki je težak 11 tona (FOTO, VIDEO)
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

NAJAVA MINISTRA ODBRANE RubenA BrekelmansA

VIKINZI STIŽU U POMOĆ UKRAJINCIMA: Holandija šalje Kijevu 28 amfibijskih oklopnih vozila, svaki je težak 11 tona (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Holandija će poslati 28 amfibijskih oklopnih vozila Viking Bandvagn S10.

To je objavio Ruben Brekelmans, holandski ministar odbrane.

- Holandski marinci su obučili ukrajinske vojnike da koriste ova vozila - naveo je Brekelmans na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Viking Bandvagn S10 se kreće pomoću gumenih gusenica i težak je oko 11 tona, a može da se kreće po bilo kojoj podlozi, pa čak i u vodi.

- Ukrajini je očajnički potrebna naša pomoć u borbi protiv ukrajinskog agresora. Nastavlja se naša podrška Ukrajini kako bi Rusiju držala podalje - napisao je holandski ministar.

 Viking Bandvagn BvS 10
Viking Bandvagn BvS 10foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kijev indipendent navodi da on nije izneo uslove transfera ove vojne opreme Ukrajini.

List podseća da Holandija pruža snažnu podršku Kijevu još od 2022. i da se ta zemlja pridružila koaliciji za proizvodnju dronova i obećala da će odvojiti 20 miliona evra za nabavku borbenih bespilotnih letelica Ukrajini.

Pored toga, Holandija je prošlog meseca objavila da će Kijevu kupiti 51 radar za otkrivanje dronova kako bi osnažila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track