PRVI REZULTATI IZBORA U NEMAČKIM REGIJAMA: Desničari ostvarili odličan izborni rezultat, krah vladajuće koalicije
Foto: Fabian Sommer / AFP / Profimedia

PRVI REZULTATI IZBORA U NEMAČKIM REGIJAMA: Desničari ostvarili odličan izborni rezultat, krah vladajuće koalicije

Planeta -

U nemačkim saveznim državama Tiringija i Saksonija danas se održavaju regionalni izbori, a televizija ZDF objavila je prve rezultate izlaznih anketa.

U saveznoj državi Tiringiji, u vođstvu je ekstremno desni AfD, koji ima oko 33.5 posto. Iza njih je konzervativni CDU s 24.5 posto, a na trećem mestu nalazi se ekstremno levi BSW 14.5 posto.

Dobar rezultat zabeležila je levičarska Die Linke s 11.5 posto, dok su krah doživeli socijalisti iz SPD-a (6.5 posto), Zeleni (4 posto) te liberalni FDP (1 posto). Oni čine i vladajuću koaliciju na nacionalnom nivou.

Što se tiče Saksonije, blago vodstvo ima CDU s 32 posto, dok je iza njih AfD s 31,5 posto. Tu je i BSW na trećem mjestu s 11,5 posto, dok nešto bolji rezultat nego u Tiringiji imaju SPD (7,5 posto) i Zeleni (5 posto). FDP je i u ovoj regiji na jedan posto podrške, dok je Die Linke na 4,5 posto podrške.

Ako se ovi rezultati potvrde, ovo bi krajnjoj desnici donelo prvu pobedu na izborima u državnom parlamentu od Drugog svetskog rata, iako je malo verovatno da će moći da formiraju vladu u Tiringiji, piše The Guardian.

Puni rezultati očekuju se po zatvaranju biračkih mjesta večeras.

Kurir.rs/Klix.ba/Milica CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track