PREMINUO NAJPOZNATIJI RUSKI "ŠPIJUN": Hvaldimir pronađen mrtav na obalama Norveške, ime dobio po ruskom predsedniku
Foto: Printscreen X, AP Vyacheslav Prokofyev

PREMINUO NAJPOZNATIJI RUSKI "ŠPIJUN": Hvaldimir pronađen mrtav na obalama Norveške, ime dobio po ruskom predsedniku

Planeta -

Beluga kit pod nadimkom Hvaldimir, prvi put primećen u Norveškoj nedaleko od ruskih voda dok je nosio pojas koji je podstakao glasine da bi mogao biti ruski špijun, pronađen je mrtav.

Norveški javni emiter NRK javio je da su telo kita u subotu pronašli kako pluta u zalivu Risavika u južnoj Norveškoj od strane oca i sina koji su pecali. Beluga, čiji je nadimak bila kombinacija norveške reči za kita – hval – i imena ruskog predsednika Vladimira Putina, podignuta je iz vode dizalicom i odvezena u obližnju luku, gde će je stručnjaci ispitati.

„Nažalost, našli smo Hvaldimira kako pluta u moru. On je preminuo, ali nije odmah jasno šta je uzrok smrti", rekao je morski biolog Sebastijan Štrand za NRK.

Hvladimir, Beluga
foto: Printscreen X

On je dodao da na životinji nisu vidljive veće spoljne povrede. Strand, koji je pratio Hvaldimirove avanture u poslednje tri godine u ime norveške neprofitne organizacije Marin Majnd, rekao je da je duboko pogođen iznenadnom smrću kita.

"To je apsolutno užasno. Očigledno je bio u dobrom stanju, tako da samo moramo da shvatimo šta se ovde moglo dogoditi", rekao je Štrand.

Kita od dugačkog 4,2 metra i teškog 1 tonu i 225 kg, prvi su uočili ribari u aprilu 2019. u blizini severnog ostrva Ingoja, nedaleko od arktičkog grada Hamerfesta.

Nosio je pojas i nešto što je izgledalo kao nosač za mali fotoaparat i kopču sa natpisom „Oprema Sankt Peterburg“. To je izazvalo optužbe da je beluga „špijunski kit“. Stručnjaci kažu da je poznato da je ruska mornarica obučavala kitove u vojne svrhe.

Tokom godina, beluga je viđena u vodama nekoliko norveških primorskih gradova i brzo je postalo jasno da je veoma pitom i da uživa u igri sa ljudima. Hvaldimir je bio veoma zainteresovan za ljude i odgovarao je na pokrete rukom.

Hvladimir je voleo ljude, bio je velika atrakcija
Hvladimir je voleo ljude, bio je velika atrakcija foto: AP / Linn Saether

„Na osnovu ovih zapažanja, izgledalo je kao da je Hvaldimir stigao u Norvešku prelaskom iz ruskih voda, gde se pretpostavlja da je držan u zatočeništvu“, saopštio je Marin Majnd.

Zbog ovakvog ponašanja, norveški mediji su takođe spekulisali da je Hvaldimir možda korišćen kao neka vrsta „terapijskog kita“ u Rusiji.

Kurir.rs/The Guardian/Milica CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track