"GRADOVI U NEMAČKOJ SU POSTALI NEPREPOZNATLJIVI" Stručnjaci analiziraju: Ovakva je atmosfera nakon DEBAKLA Šolcove koalcije
Foto: Kurir Televizija, Youtube/Guardian News

kurir televizija

"GRADOVI U NEMAČKOJ SU POSTALI NEPREPOZNATLJIVI" Stručnjaci analiziraju: Ovakva je atmosfera nakon DEBAKLA Šolcove koalcije

Planeta -

Novonastala politička situacija u Nemačkoj juče je priredila šok i nevericu, ali i strah od pobede ekstremne desnice.

Naime, Šolcove socijaldemokrate na regionalnim izborima u Nemačkoj juče su doživele debakl. Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku prvi put je pobedila u Tiringiji, dok se za prvo mesto u Saksoniji ova kontroverzna ekstremistička stranka bori sa CDU. Analitičari kažu da tako nešto nije viđeno još od dolaska nacista na vlast pre Drugog svetskog rata.

Olaf Šolc
foto: AP Fabian Sommer

Sa druge strane, Ukrajina je juče izvela jedan od najjačih udara do sada na moskovsku oblast. Pogođena je i elektrana Konakovo koja napaja strujom centralni deo Rusije, put granice krenula je i beloruska vojska.

Gosti jutarnjeg programa Redakcija Kurir televizije koji su diskutovali o geopolitičkim promenama bili su politikolog Vladimir Kljajić i spoljnopolitički komentator Andrej Lović.

Lović, s obzirom na to da živi i radi u Nemačkoj, te prati tamošnju poltičku scenu, analizirao je da li su ovi rezultati iznenađenje ili ne, s obzirom na istorijski rast desnice proteklih meseci.

- Za one ljude koji su pratili razvoj događaja nije iznenađenje jer je nezadovoljstvo građana izuzetno, zbog poskupljenja, inflacije, naravno krize oko migracija. To je nešto što se dešava od početka ukrajinsko-ruskog sukoba. Ovo što se juče dogodilo je zaista debakl za Šolca i za celu njegovu koaliciju.

04:52

Stručnjaci analiziraju: Ovakva je atmosfera nakon DEBAKLA Šolcove koalcije

Kljajić je poredio situaciju u Nemačkoj sada i 30-tih godina prošlog veka, pa je odgonetnuo da li ima nekog razloga za strah:

- Mislim da su danas institucije mnogo jače nego što je to bio slučaj 30-tih. Mislim da ekonomska situacija sada, nije toliko loša kao što je tada bila. Dakle, Nemačka je bila ponižena u Prvom svetskom ratu, morala je da vraća dugove, bila je drugačija ekonomska situacija, iako je i danas dosta loša. BDP je pao 0.3 odsto u 2023. godini, imate ilegalnu migraciju ljudi, sada ima politika otvorenih vrata gde je Merkel pozvala migrante iz Sirije. Naravno, prisutni su i svi brodovi koji završavaju u Evropi, jer su oni uglavnom u Francuskoj ili Nemačkoj, a na njima ima ileglnih migranata. Da li će Alternativa za Nemačku uspeti u svojoj politici, koju zasnivaju na odgovoru za ilegalnu migraciju, mislim da pokušavaju da se otklone od fašizma, nacizma, da kažu da nisu protiv jevreja, ali naravno bojazan postoji, ako jednom krenete na manjine, onda to vrlo brzo može da se raširi za sve.

Lović je opisao stvarnu sliku nemačkih gradova iznutra:

- Istočna Nemačka je od svog povratka u saveznu nemačku, krenula drugačije razmišlja, ti ljudi drugačije gledaju politiku i Rusiju. Rusija je tamo bila prisutna tolike godine, to je zaista drugačije od zapada. Zato su levica i AFD veoma jaki u tim pokrajinama. U Zapadnoj Nemačkoj ima više migranata, stranaca, tu su veći privredni i industrijski centri. Zaista, u pojedinim gradovima, kada padne mrak, vidite promenjenu sliku grada. Ne kažem da su Nemci automatski rasisti i da imaju nešto protiv tih ljudi. Takođe, ima razlika migranata koji dolaze s Bliskom istoka ili Afrike, u odnosu na one iz Azije ili Ukrajine. Međutim, ovo je kap koja je prelila čašu, AFD je stranka koja je ukazala na te činjenica, ukazala je na temeljne probleme društva.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:24

NEZAPOSLENOST UDARILA NAJVEĆE EKONOMSKE SILE! Antić analizira: Evo šta je prethodilo da pokleknu SAD, Nemačka, Švajcarska...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track