"PUTUJ, MOJ LEPI SINE, NISMO USPELI DA TE SPASEMO" Potresne scene na sahrani Herša, jednog od 6 talaca koje je ubio Hamas (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

"PUTUJ, MOJ LEPI SINE, NISMO USPELI DA TE SPASEMO" Potresne scene na sahrani Herša, jednog od 6 talaca koje je ubio Hamas (VIDEO)

Planeta -

Majka Herša Goldberg-Polina, ubijenog taoca, održala je govor na njegovoj sahrani danas u Jerusalimu, poručivši kroz suze da je bila privilegija imati ga za sina i tražeći oproštaj jer nisu uspeli da ga spasu.

„Imala sam mnogo vremena da razmišljam o svom slatkom dečaku Heršu u protekla 332 dana, a jedna stvar o kojoj stalno razmišljam je kako je Bog od svih majki na celom svetu odlučio baš meni da daruje Herša“, rekla je Rejčel Goldberg-Polin

Ona i njen suprug Džonatan Polin obrazili su se okupljenima na sahrani.

Džonatan Polin i Rejčel Goldberg Polin, roditelji ubijenog Herša
Džonatan Polin i Rejčel Goldberg Polin, roditelji ubijenog Herša foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

„Sada više ne moram da brinem za tebe, više nisi u opasnosti. Ti si sa divnim Anerom, rekla je ona, misleći na najboljeg prijatelja svog sina, Anera Šapira (22).

Aner je poginuo u brutalnom masakru na muzičkom festivalu u Izraelu tokom napada Hamasa 7. oktobra, dok je štitio mladiće i devojke sa žurke i golim rukama uhvatio sedam smrtonosnih granata koje su na njih bacali Hamasovci i vratio im ih nazad.

Rejčel Goldberg-Polin je zatražila od svog sina da joj oprosti što nije mogla da ga spase.

„U ovom trenutku, molim te za oproštaj. Ako je postojalo nešto što smo mogli da uradimo da te spasimo, a nismo razmišljali o tome, molim te za oproštaj. Trudili smo se tako jako, tako duboko i očajnički. Žao mi je. Nismo uspeli. Putuj, moj lepi sine“, rekla je ona potpuno skrhana bolom.

Herš je ispraćen na počinak u povorci hiljada ljudi, koji su bili deo velikih protesta u Izraelu.

Protesti su izbili nakon što je izraelska vojska pronašla tela šest talaca ubijenih u Gazi ovog vikenda. Demonstranti kažu da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije učinio dovoljno da zaštiti taoce, vršeći sve veći pritisak na lidera da obezbedi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom.

Iako je Histadrut, jedan od najmoćnijih sindikata u zemlji, najavio da će jednodnevni štrajk trajati do kasnih popodnevnih sati, sud je naložio da bude prekinut ranije.

Kurir.rs/Times of israel/Milica CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track