U POLJSKOJ SAHRANJENO VIŠE OD 700 ŽRTAVA NACISTIČKOG MASAKRA U DRUGOM SVETSKOM RATU: "Da vratimo sećanje i njima dostojanstvo"
Foto: EPA/ANDRZEJ JACKOWSKI

U POLJSKOJ SAHRANJENO VIŠE OD 700 ŽRTAVA NACISTIČKOG MASAKRA U DRUGOM SVETSKOM RATU: "Da vratimo sećanje i njima dostojanstvo"

Planeta -

U Poljskoj je juče bila državna sahrana više od 700 žrtava nacističkih masovnih pogubljenja u Drugom svetskom ratu u takozvanoj Dolini smrti na severu zemlje.

Nedavno otkriveni ostaci tih tela u 188 malih drvenih kovčega sa trakama u bojama poljske zastave su sahranjeni uz vojne počasti na lokalnom groblju žrtava nacističkih zločina.

"Želimo da vratimo sećanje i dostojanstvo žrtvama zločina u Čojnicama", rekao je biskup Rišard Kasina.

Predsednik Andrej Duda je rekao da njihova smrt nije bila uzaludne i da će zauvek ostati u sećanju jer je jedini razlog što su ih nacisti ubili to što su bili Poljaci.

Posmrtni ostaci poljskih civila, uključujući 218 bolničkih pacijenata, ekshumirani su 2021-2024. godine iz više zasebnih masovnih grobnica na periferiji Čojnica.

Poljska, sahrana
foto: EPA/ANDRZEJ JACKOWSKI

Lične stvari i dokumenti pomogli su da se identifikuje oko 120 žrtava pogubljenja s početka 1945. godine.

Istoričari su utvrdili da su nacisti, ubrzo posle invazije Poljske 1. septembra 1939. godine, pogubili neke od civila u želji da zastraše stanovništvo.

Posmrtni ostaci još 500 žrtava su iz masakra januara 1945. godine, kada su Nemci bežali. U grobnicama su nađeni meci i čaure municije pištolja koje su koristile nemačke snage.

Poljska, sahrana
foto: EPA/ANDRZEJ JACKOWSKI

Stručnjaci će nastaviti da prečešljavaju područje u potrazi za još masovnih grobnica i od takozvanog "Pomeranskog zločina" iz 1939. godine - istrebljenja desetina hiljada poljskih civila - poljoprivrednika, radnika i zanatlija koje su nemački susedi ubili ;iz osvete i pohlepe.

Procenjuje se da su hiljade mentalno bolesnih ljudi ubijene u "jamama smrti" u Pjašnici, Špegavsku, Mnišeku i Čojnici.

Nemački zločin u Pomeraniji je obuhvatio i istrebljenje 600 poljskih državljana jevrejskog porekla, što je bio uvod u Holokaust.

Poljska je u Drugom svetskom ratu izgubila šest miliona građana, ili šestinu svog stanovništva, uključujući i tri miliona Jevreja i pretrpela ogromne gubitke u infrastrukturi, industriji i poljoprivredi.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track