"RUSI LANSIRAJU NOVE NUKLEARNE RAKETE, PRONAŠLI SMO LOKACIJU" Američki istraživači tvrde da Rusija već raspoređuje ubojito oružje
Foto: Printscreen X, Not supplied / WillWest News / Profimedia

"RUSI LANSIRAJU NOVE NUKLEARNE RAKETE, PRONAŠLI SMO LOKACIJU" Američki istraživači tvrde da Rusija već raspoređuje ubojito oružje

Planeta -

Dva američka istraživača tvrde da su identifikovali mesto raspoređivanja 9M370 Burevestnika u Rusiji. Radi se o novom krstarećem projektilu na nuklearni pogon, nuklearnog oružja, za koje Vladimir Putin tvrdi da je "nepobedivo".

Koristeći satelitske fotografije koje je 26. jula snimio Planet Labs, dva istraživača identifikovala su građevinski projekat koji se naslanja na postrojenje za skladištenje nuklearnih bojevih glava, kao potencijalno mesto za postavljanje nove rakete. Postrojenje se nalazi 475 kilometara severno od Moskve, kako piše Rojters, koji ovu vest naziva svojom ekskluzivom.

Burevestnik, raketa Burevestnik
foto: Printscreen YouTube

Deker Evelet, analitičar organizacije za istraživanje i analizu CNA, proučio je satelitske snimke i identifikovao, kako on smatra, devet horizontalnih lansirnih rampi u izgradnji. Smeštene su u tri grupe unutar visokih nasipa kako bi bile zaštićene od napada ili spriječile da slučajna eksplozija u jednoj grupi detonira projektile u drugima, kako je objasnio.

Nasipi su povezani putevima sa, kako je zaključio Evelet, objektima u kojima bi se servisirali projektili i njihove komponente, te s kompleksom od pet bunkera za skladištenje nuklearnih bojevih glava.

"Lokacija je očigledno namenjena za veliki, fiksni raketni sistem, a jedini veliki, fiksni raketni sistem koji oni trenutno razvijaju je Skyfall", rekao je Evelet.

Burevestnik
foto: Printscreen X

Rusko ministarstvo odbrane i Ambasada u Vašngtonu nisu odgovorili na zahtev da prokomentarišu procenu Dereka Eveleta, stratešku vrednost Burevestnika, rezultate testiranja i rizike koje projektil predstavlja, ističe Rojters.

Portparol Kremlja rekao je da su to pitanja za ministarstvo odbrane i odbio dalje da komentariše, kao i američke nadležne službe.

Identifikacija lokacije lansirnog mesta za projektil ukazuje na to da Rusija nastavlja s njegovim raspoređivanjem nakon niza testova poslednjih godina, koje su obeležili problemi, rekli su Evelet i drugi istraživač Džefri Luis, s Instituta za međunarodne studije u Montereju. Luis se složio s Eveletovom procenom nakon što je na njegov zahtev pregledao slike.

Burevestnik, krstareća raketa Burevestnik
foto: Printscreen Youtube

"One sugerišu nešto vrlo jedinstveno, vrlo različito. I znamo da Rusija razvija ovaj projektil na nuklearni pogon", rekao je Luis.

Hans Kristensen iz Federacije američkih naučnika, koji je takođe proučavao slike Vologde na Eveletov zahtev, rekao je kako se čini da prikazuju lansirne rampe i druge stavke koje "mogu biti" povezane s Burevestnikom. No, ističe da ne može dati konačnu procenu jer Moskva obično ne postavlja lansere projektila pored skladišta nuklearnih bojevih glava.

Putin je Burevestnik predstavio 2018. godine, rekavši da će projektil "leteti nisko", nepredvidivom putanjom leta. On je istakao da to oružje - NATO oznake SSC-X-9 Skyfall - ima gotovo neograničen domet i može izbeći američku odbranu od projektila.

Vladimir Putin, raketa, Burevestnik, Rusija, oružje
foto: AP, Printscreen

No, mnogi su stručnjaci skeptični prema tim Putinovim tvrdnjama.

"Skyfall je jedinstveno glup oružani sistem, leteći Černobilj, koji predstavlja veću pretnju Rusiji nego drugim zemljama", izjavio je Tomas Kantrimen, bivši visoki zvaničnik Stejt Departmenta iz sektora za kontrolu naoružanja.

Kurir.rs/Rojters/Priredila Milica CG

Bonus video:

02:03

RUSIJA JE U STRAHU OD STRANE INTERVENCIJE Analitičar: Ne mogu da obore ni dronove, a tek rakete koje polete sa svih strana sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track