VRHOVNI SUD BRAZILA POTVRDIO ODLUKU O BLOKADI DRUŠTVENE MREŽE IKS: Novi udarac za Maska! Kazna veća od 3 miliona dolara
Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

VRHOVNI SUD BRAZILA POTVRDIO ODLUKU O BLOKADI DRUŠTVENE MREŽE IKS: Novi udarac za Maska! Kazna veća od 3 miliona dolara

Planeta -

Veće najvišeg sudskog tela u Brazilu potvrdilo je odluku jedng od svojih sudija da društvena mreža Iks u vlasništvu američkog milijardera Ilona Muska bude blokirana širom ove južnoameričke zemlje.

Šira podrška sudija Vrhovnog suda Brazila za ovakvu odluku udarac je za Maska i njegove pristalice koje sudiju Aleksandra de Moraesa pokušavaju da prikažu kao odmetnika i autoritarnog cenzora političkog govora. Veće je sastavljeno od pet sudija, a ceo sud ima 11 sudija. U veću je i Moraes, koji je u petak naredio blokadu Iksa širom Brazila jer ta firma-društvena mreža nije imenovala svog lokalnog pravnog zastupnika, kako nalažu brazilski propisi.

Iks će ostati blokiran dok ne postupi po sudskog odluci i ne plati veliku kaznu koja je od prošle sedmice premašila tri miliona dolara, navodi se u odluci suda. De Moraes je odredio i dnevne kazne od po 50.000 reisa (8.900 dolara) za lica i kompanije koje bi koristile virtuelne privatne mreže, tj. VPN, radi zaobilaznog pristupa Iksu.

Neki pravni stručnjaci doveli su u pitanje osnov za ovu odluku, ali i njenu sprovodivost.

Među njima je i Advokatska komora Brazila, koja je saopštila da će se obratiti Vrhovnom sudu sa zahtevom za reviziju. Međutim, većina sudija u petočlanom veću je potvrdila odluku u svim njenim aspektima. Samo jedan sudija se suprotstavio uvođenju kazne za korišćenje VPN radi pristupa Iksu, smatrajući da bi granica trebalo da bude - korišćenje Iksa za vršenje krivičnih dela.

Brazil je jedno od najvećih tržišta za Iks, sa desetinama miliona korisnika.

Njegova blokada predstavlja dramatičnu eskalaciju višemesečnih sporenja između Muska i De Moraesa na temu slobode govora, dezinformacija i krajnje desničarskih naloga na ovoj društvenoj mreži.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track