OVO SU RUS I AMERIKANAC KOJI IDU PO ZAGLAVLJENE ASTRONAUTE Gorbunov i Hejg deo posade koja će uskoro krenuti ka svemirskoj stanici
Foto: Printscreen X

NIŠTA BEZ RUSA

OVO SU RUS I AMERIKANAC KOJI IDU PO ZAGLAVLJENE ASTRONAUTE Gorbunov i Hejg deo posade koja će uskoro krenuti ka svemirskoj stanici

Planeta -

Ruski kosmonaut Aleksandar Gorbunov i američki astronaut Nik Hejg su deo smanjene posade koja će u septembru otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu svemirskim brodom „Crew Dragon Space”.

„NASA-in astronaut Nik Hejg i kosmonaut Roskosmosa Aleksandar Gorbunov otputovaće na Međunarodnu svemirsku stanicu kao deo posade „Crew–9” najkasnije 24. septembra“, navodi se u saopštenju, prenosi sajt „ria.ru“.

NASA objašnjava da je odluka da se misija svede na dve osobe doneta kako bi se sa Međunarodne svemirske stanice vratili astronauti Beri Vilmor i Sunita Vilijams, koji su tamo stigli u junu u okviru prve misije Boingovog „Starlajnera” sa posadom.

Očekivalo se da će na Međunarodnoj svemirskoj stanici ostati osam dana, ali je kvar na Starlajneru odložio njihov povratak.

Sani Vilijams, Buč Vilmor, NASA, Astronauti
foto: andout / AFP / Profimedia

Planirano je da se vrate na Zemlju na brodu „Crew Dragon Space” zajedno sa Gorbunovom i Hejgom u februaru 2025, prenosi TASS.

Kurir.rs/Politika/Priredila Milica CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track