RUSI NA 30 KM OD HARKOVA! Približavaju se drugom najvećem gradu u Ukrajini sa severa, analiza Instituta za proučavanje rata iz SAD
Foto: Министерство обороны Российской Федерации/Youtube/Make It, Shutterstock, screenshot

ISW se poziva na geolocirane snimke sa tog područja

RUSI NA 30 KM OD HARKOVA! Približavaju se drugom najvećem gradu u Ukrajini sa severa, analiza Instituta za proučavanje rata iz SAD

Planeta -

Ruske trupe sporo, ali uporno napreduju severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini koji se nalazi na istoku zemlje.

Kijev post navodi da se to dešava dok ukrajinska vojska i dalje sprovodi ofanzivu u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti koja je započela 6. avgusta.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) je, pozivajući se na geolocirane snimke načinjene 1. septembra, objavio da su ruske trupe napredovale unutar sela Hliboke na zapadu Ukrajine, koje se nalazi na 30 kilometara severno od Harkova i sedam kilometara južno od ruske granice.

Podseća se da su Rusi još barem od početka jula pokušavali upad u to selo.

- Ukrajinske snage zadužene za Harkov izvestile su da je kretanje ruskog vojnog osoblja unutar sela Hliboke sporadično zbog ukrajinskih dejstava dronovima i da su ukrajinske snage u noći između 31. avgusta i 1. septembra odbile ruski juriš sa područja centralnog Vovčanska (severoistočno od Harkova) ortheast of Kharkiv City) - piše u analizi ISW.

Harkov
foto: Shutterstock

U njoj se ocenjuje da je Rusiji ofanziva na Harkovsku oblast ostala jedan od primarnih ciljeva kako bi se "ukrajinske snage potisnule sa međunarodne granice sa Belgorodskom oblašću i kako bi grad Harkov bio u dometu artiljerije#.

ISW navodi se da se borbe nastavljaju u blizini mesta Lipci severno od Harkova i Vovčanska, koji je dalje severoistočno od drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Navodi se da je Rusija po svemu sudeći izvršila rotacija trupa na tom području.

Kijev posta podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin juče izjavio da upad ukrajinskih trupa u Kursku oblast neće zaustaviti napredovanje vojnika pod njegovom komandom na istoku Ukrajine.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:39

Ukrajinci osvojili 1.000 metara kvadratnih, za to vreme Rusi su otvorili put ka OVOM gradu Stručnjaci: Očekuju se krupne stvari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track