"ZBOG OVOG PRINCIPA NETANJAHU NE MOŽE BITI SMENJEN" Pukovnik u penziji: Koristi doktrinu 4. premijerke, preduzeo je drastične mere
Foto: Shutterstock

kurir televizija

"ZBOG OVOG PRINCIPA NETANJAHU NE MOŽE BITI SMENJEN" Pukovnik u penziji: Koristi doktrinu 4. premijerke, preduzeo je drastične mere

Planeta -

Napetosti između Turske i Izraela eskaliraju, dok sukobi u Gazi i dalje potresaju Bliski istok. O situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na ulogu Turske, govorili su Vojislav Lalić, bivši dopisnik Tanjuga iz Turske, i pukovnik u penziji Miroslav Španović, u jutarnjem programu.

Lalić je istakao kompleksnost odnosa između Turske i Izraela.

- Odnosi između Turske i Izraela su oduvek bili na klackalici. Nikada se nije moglo reći, bar u poslednjih nekoliko godina, da su oni prijateljski i razvijeni. Erdogan je pokušao da se nametne kao posrednik između Palestinaca i Izraela, posebno tokom ranih faza normalizacije odnosa između Izraela i nekih arapskih zemalja. Međutim, zbog njegovog snažnog stava prema Palestini i Hamasa, Izrael jednostavno nije mogao da prihvati Tursku kao nepristrasanog posrednika.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Lalić je dalje objasnio:

- Erdogan je pokušao da igra na kartu zaštitnika muslimana širom sveta, ali njegova otvorena podrška Hamasu i nedavni događaji u Gazi dodatno su zakomplikovali situaciju. Nakon napada Hamasa na Izrael 5. oktobra prošle godine, svi pokušaji normalizacije odnosa su prekinuti, a Turska je uvela sankcije Izraelu i obustavila kompletnu ekonomsku saradnju. Ovo dodatno otežava već zategnute odnose, a sada se Turska pozicionira kao jedan od glavnih protivnika Izraela u regionu.

Španović se osvrnuo na trenutnu situaciju u Izraelu i političku poziciju premijera Benjamina Netanjahua.

- Izraelci su poznati po tome da ne smenjuju vođe koji pobeđuju u ratu. Netanjahu, uprkos svojoj nepopularnosti među delom stanovništva, posebno zbog neuspeha da spreči napad Hamasa, i dalje uživa podršku desnice. Njegova strategija se temelji na politici straha, što je osnovna doktrina koju je postavila još Golda Meir (4. premijerka Izraela) - da se muslimani moraju bojati Izraela kako ne bi napadali, jer ih je više.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Španović je dodao:

- Netanjahu je postigao određene uspehe, poput eliminacije ključnih lidera Hamasa i Hezbolaha. Međutim, cena za ove uspehe je ogromna, kako u ljudskim životima tako i u međunarodnoj osudi. Izrael je preduzeo drastične mere, uključujući mobilizaciju 300.000 vojnika u roku od 48 sati nakon napada Hamasa, što je retko koja država sposobna da uradi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:15

NIJE U PITANJU MIR NEGO HOĆE LI POSTOJATI IZRAEL ILI HAMAS Lalić: Erdogan ostao po strani, zato opet daje ZAPALJIVE IZJAVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track