NEVEROVATNO OTKRIĆE! ZNA SE KO JE "SMRZNUTI ČOVEK" PRONAĐEN 1977. U PEĆINI: Rešena misterija duga 50 godina, utvrđen i uzrok smrti
Foto: Printscreen Berks County Coroner's Office

NEVEROVATNO OTKRIĆE! ZNA SE KO JE "SMRZNUTI ČOVEK" PRONAĐEN 1977. U PEĆINI: Rešena misterija duga 50 godina, utvrđen i uzrok smrti

Planeta -

Čovek pronađen smrznut u pećini u Pensilvaniji 1977. konačno je identifikovan, i time je zatvorena slučaj o skoro 50 godina dugoj misteriji.

Kancelarija mrtvozornika okruga Berks identifikovala je ostatke nestalog čoveka. Reč je o Nikolasu Pola Grabu (27) iz Fort Vašingtona u Pensilvaniji, piše CNN.

Ono što je iznenađujuće je da napredna tehnologija nije igrala nikakvu ulogu u identifikaciji „Čoveka sa Pinakla“ (Pinnacle Man), nadimka inspirisanog vrhom na Apalačkim planinama u blizini mesta gde je Grab pronađen.

Novinarima je na konferenciji za medije rečeno da je detektiv policije Pensilvanije otkrio kariku koja nedostaje u tom „slučaju iz prošlosti“ (cold case) na staromodan način, kopajući po fajlovima.

Dana 16. januara 1977. planinari su pronašli smrznuto telo čoveka u pećini odmah ispod Pinakla, u gradu Albani.

"Tokom obdukcije nije bilo moguće identifikovati ga na osnovu njegovog izgleda, odeće ili stvari", rekao je Džordž Holms, glavni zamenik mrtvozornika okruga Berks.

Planine, Pensilvanija
foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Uzrok smrti, prema Holmsu, je predoziranje. Nije bilo znakova traume na Grabovom telu što bi ukazivalo na tragove nekog zločina.

Zubni kartoni i otisci prstiju prikupljeni su sa tela čoveka tokom njegove obdukcije, a kako je rekao Holms, otisci prstiju su izgubljeni.

Do velike prekretnice u slučaju došlo je početkom avgusta ove godine, kada je Ijan Kek iz državne policije Pensilvanije pronašao izgubljenu karticu sa otiscima prstiju sa Grabove autopsije iz 1977. godine.

Nikolas Pol Grab
Nikolas Pol Grab foto: Printscreen

Kek je predao te otiske prstiju NamUs-u 12. avgusta, i u roku od sat vremena stručnjak iz FBI uporedio je otiske prstiju „Čoveka sa Pinakla“ sa otiscima prstiju Graba.

Identifikacija je donela dugo očekivan završetak porodici mladića, koja je izrazila svoju duboku zahvalnost za kolektivne napore koji su to omogućili. Trenuci poput ovih nas podsećaju na važnost našeg rada u tome da porodicama damo odgovore, da završimo slučaj i da neidentifikovanim damo ime i priču“, rečeno je na konferenciji za medije.

Kada je Nikolas Pol Grab pronađen, na sebi je imao laganu odeću, nisu pronađeni oprema za kampovanje ni hrana, a bilo je dokaza da je pokušao da zapali vatru, što sugeriše da nije bio spreman za snežne uslove na planini. Vlasti su saopštile da će nastaviti da istražuju uzrok Grubove smrti dok ne donesu konačnu odluku.

Kurir.rs/CNN/Milica CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track