"JENKIJI, IDITE KUĆI!" Dva američka marinca napadnuta u Izmiru, turski nacionalisti jednom stavili vreću na glavu (VIDEO)
Foto: Pritscreen Twitter

Yankee, go home!

"JENKIJI, IDITE KUĆI!" Dva američka marinca napadnuta u Izmiru, turski nacionalisti jednom stavili vreću na glavu (VIDEO)

Planeta -

Članovi nacionalističke omladinske organizacije napali su u ponedeljak dva američka marinca u turskom gradu Izmiru. Pripadnici službe su se iskrcali sa amfibijskog jurišnog broda USS Vasp, koji je stigao ranije tog dana tokom svog raspoređivanja u Sredozemnom moru, prenosi NBC News.

Na snimku se vidi kako grupa muškaraca drži marinca u civilu, a jedan od napadača mu stavlja belu vreću preko glave. Muškarci viču „Jenki, idi kući“.

Prema kancelariji guvernera Izmira, bezbednosne snage su „brzo intervenisale“, i privele 15 osumnjičenih. Prema njegovim rečima, pet pripadnika američkih službi u civilu je incident „posmatralo iz daljine“, pa su, kako je zaključio, i oni na neki način umešani u incident.

Izmir, Turska, Marinci
foto: Pritscreen Twitter

„Dvojici marinaca pomogli su drugi marinci u toj oblasti i nakon toga su iz predostrožnosti odvedeni u lokalnu bolnicu na procenu, ali nisu povređeni i vratili su se na USS Vasp“, rekao je komandant Timoti Gorman, portparol američkih pomorskih snaga za Evropu.

Marinci su se u Izmir iskrcali su se iskrcali sa amfibijskog jurišnog broda USS Wasp
Marinci su se u Izmir iskrcali su se iskrcali sa amfibijskog jurišnog broda USS Wasp foto: Danil Shamkin/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ambasada SAD objavila je saopštenje u kojem se navodi da su Amerikanci „sada bezbedni“. Diplomate su zahvalile turskim vlastima na „njihovom brzom odgovoru i istrazi koja je u toku“.

Napadači su članovi nacionalističke Unije mladih Turske (TGB), koja je povezana sa malom Patriotskom partijom. „Američki vojnici koji imaju krv naših vojnika i hiljada Palestinaca na svojim rukama ne mogu da zagade našu zemlju“, navodi se u saopštenju stranke na Iks mreži (bivši Tviter).

Izmir, Turska, Marinci
foto: Pritscreen Twitter

Generalni sekretar TGB Ajlin Kum rekla je za da su članovi grupe već stavljali vreće preko glava američkih vojnika u šest različitih gradova. Ona je rekla da su napadi "odgovor" na incident u Iraku 2003. godine, kada su američke trupe nakratko zadržale turske komandose i prevezle ih sa kapuljačama na glavama. Incident je u to vreme izazvao veliko negodovanje u Turskoj i zaoštrio odnose između zemalja.

U međuvremenu su građani Izmira izašli na ulice da demonstriraju protiv pristajanja američkog ratnog broda UUS Wasp, izražavajući solidarnost sa Palestincima i njihovo protivljenje američkoj vojnoj podršci Izraelu usred genocida u Gazi.

Kurir.rs/NBC News/Priredila Milica CG

Bonus video:

02:59

U Pančevu brutalno napadnuti radnici Higijene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track