PREVIŠE ZAVISIMO OD RUSIJE: Zvaničnik Mongolije otkrio zašto Putin nije uhapšen
Foto: AP/Vyacheslav Prokofyev

PREVIŠE ZAVISIMO OD RUSIJE: Zvaničnik Mongolije otkrio zašto Putin nije uhapšen

Planeta -

Mongolija se nalazi u situaciji energetske zavisnosti, što otežava hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa ratnim zločinima u Ukrajini, izjavio je portparol mongolske vlade.

- Mongolija uvozi 95 odsto svojih naftnih derivata i više od 20 odsto električne energije od naših neposrednih suseda Rusije i Kine. Ove zalihe su ključne za naš opstanak i egzistenciju našeg naroda - rekao je portparol vlade za Politiko.

On je dodao da je Mongolija "uvek sledila politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima", što potvrđuju i njene zvanične izjave.

Portparol vlade je takođe naveo da Putinova poseta "odgovara istorijskom presedanu zajedničkog obeležavanja godišnjice pobede sovjetskih i mongolskih trupa nad Japanom u bici na Halkin Golu 1939. godine".

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Ulan Batoru sa svojim mongolskim kolegom, što je bila njegova prva poseta jednoj državi članici Međunarodnog krivičnog suda (MKS) nakon što je prošle godine izdala nalog za njegovo hapšenje.

Uoči Putinove posete Mongoliji, Međunarodni krivični sud je saopštio da je zemlja u obavezi da se pridržava zahteva Međunarodnog krivičnog suda.

Kurir.rs/Politico/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:29

Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track