Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da je grad Poltava pogođen sa dve balističke rakete i da je u napadu, u kojem su korišćene dve balističke rakete, poginulo je 47 osoba, a više od 200 ranjeno.

Prema prvim izveštajima, projektilima Iskander pogođeni su obrazovna ustanova i bolnica u blizini, a delimično je uništena i zgrada Vojnog instituta za komunikacije.

Ruski proratni Telegram kanali tvrde da su žrtve bili stručnjaci za komunikacije i elektronsko ratovanje, odnosno da je meta bila vojna. Ukrajinski mediji javljaju da je mnogu nastradalih zarobljeno ispod ruševina.

- Ruski ološ će definitivno odgovarati za ovaj napad - naveo je Volodimir Zelenski na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Ukrajinski predsednik je ponovio svoje pozive na veće isporuke zapadne protivvazdušne obrane i pozvao saveznike da dopuste da se njihovo oružje dugog dometa koristi za udare dublje u ruskoj teritoriji kako bi se zaštitila Ukrajina.

- Stalno govorimo svima u svetu koji imaju moć da zaustave ovaj teror - sistemi protivvazdušne odbrane i projektili su potrebni Ukrajini, a ne u nekom skladištu. Oružje dugog dometa koje nas može zaštititi od ruskog terora potrebni su sada, a ne kasnije. Nažalost, svaki dan kašnjenja znači gubitak života - rekao je on.

Kurir.rs/Jutarnji list/Agencije/Preneo: P. P.