SAD I EU OSUĐUJU IZDAVANJE NALOGA ZA HAPŠENJE EDMUNDA GONZALESA URUTIJE: Još jedan primer Madurovih pokušaja da održi vlast silom
Foto: EPA/Ronald Pena

SAD I EU OSUĐUJU IZDAVANJE NALOGA ZA HAPŠENJE EDMUNDA GONZALESA URUTIJE: Još jedan primer Madurovih pokušaja da održi vlast silom

Planeta -

SAD, Evropska unija i devet latinoameričkih zemalja osudile su nalog za hapšenje Edmunda Gonzalesa Urutije, vođu venecuelanske opozicije koji tvrdi da je pobedio na predsedničkim izborima na kojima je Nikolas Maduro proglašen za pobednika.

Sud u Venecueli izdao je nalog za hapšenje Gonzalesa, nakon što je u tri navrata odbio da se pojavi pred sudom kako bi svedočio u okviru istraga za "nepoštovanje zakona, zaveru, uzurpaciju funkcija i sabotažu".

On je trebalo da svedoči o aktivnostima veb-sajta na kojem su objavljivani navodni rezultati izbora u toj zemlji.

Gonzales nije viđen u javnosti od 30. jula od kada se umesto njega na mitinzima pojavljuje opoziciona liderka Marija Korina Mačado.

Veliki deo međunarodne zajednice, na čelu sa SAD, ne priznaje reizbor Madura i osuđuje nalog za hapšenje koji je sud izdao u ponedeljak.

"SAD se pridružuju nekolicini međunarodnih partnera u osudi neopravdanog naloga za hapšenje. Ovo je još jedan primer Madurovih pokušaja da održi vlast silom i da odbije da prizna da je Gonzales osvojio većinu glasova", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel takođe je "kategorički" odbacio nalog za hapšenje i pozvao "venecuelanske vlasti da poštuju slobodu, njegov integritet i ljudska prava".

Na isti način, devet latinoameričkih zemalja - Argentina, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj, Peru, Dominikanska Republika i Urugvaj - navelo je u zajedničkom saopštenju da osuđuje nalog za hapšenje "nedvosmisleno i apsolutno".

Maduro je osvojio treći uzastopni predsednički mandat na izborima čije je rezultate, u njegovu korist, objavila nacionalna izborna komisija ispunjena njegovim lojalistima - bez objavljivanja preciznih rezultata po izbornim jedinicama.

Rezultati po izbornim jedinicama koje je sačinila opozicija na osnovu izveštaja posmatrača sa ogromne većine glasačkih mesta pokazali su ubedljivu pobedu predsedničkog kandidata opozicije nad Madurom.

Odmah posle izborne noći, gnevni građani izašli su da protestuju, ali su demonstracije ugušene silom uz brojne ljudske žrtve i hapšenja.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track