Ministarska konferencija Foruma kinesko-afričke saradnje održana u Pekingu
Foto: Kineska medijska grupa

Ministarska konferencija Foruma kinesko-afričke saradnje održana u Pekingu

Planeta -

Deveta ministarska konferencija Foruma kinesko-afričke saradnje (FOCAC) održana je u utorak u Pekingu, postavljajući temelje za predstojeći samit pomenutog foruma u Pekingu.

Među više od 300 učesnika ovog skupa bili su ministri spoljnih poslova i ekonomije 53 afričke zemlje članice Foruma kinesko-afričke saradnje i predstavnici Afričke unije, kao i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija.

Na konferenciji su saopštene informacije o realizaciji ishoda Osme ​​ministarske konferencije FOCAC-a 2021. godine, kao i rezultatima kinesko- afričke razvojne saradnje i pomoći Kine Africi. Pored toga, na konferenciji je, takođe, razmotren i usvojen dnevni red i nacrt ishodnog dokumenta predstojećeg samita.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je na konferenciji da uspon Globalnog juga koji predstavljaju Kina i Afrika duboko utiče na razvoj ljudskog društva.

“Ovaj samit će sigurno postaviti novi kamen temeljac za Globalni jug da zajedno krene napred ka modernizaciji”, rekao je Vang, koji je takođe član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

“Otkako je pre tri godine održana Osma ministarska konferencija FOCAC-a, izgradnja kinesko-afričke zajednice sa zajedničkom budućnošću podignuta je na novi nivo”, rekao je Vang, dodajući da su Kina i Afrika zajedno radile na jačanju povezanosti i Kina je 15 uzastopnih godina najveći trgovinski partner Afrike.

“Kina i Afrika su uložile zajedničke napore u implementaciju Globalne razvojne inicijative, Globalne civilizacijske inicijative i Globalne bezbednosne inicijative”, rekao je Vang.

Bonus video:

01:03

U Pekingu održan kineski razvojni forum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja