Tenzije se u pojasu Gaze ne smiruju, a u izraelskom vazdušnom napadu likvidiran je komandant Hamasove brigade, Ahmad Favzi Muhamad Vadija, koji je predvodio napad na Izrael, kao i njegovih sedam saboraca. Stručnjaci tvrde da bi ovo moglo znatno da promeni tok dešavanja u ovom ratu.

Iako je američki predsednik Džo Bajden rekao da je blizu konačnog dogovora o oslobađanju talaca, on ipak ne misli da izraelski premijer Benjamin Netanjahu ulaže dovoljno napora da osigura sporazum. Netanjahu je međutim odbacio kritike i izjavio da bi pritisak trebalo da se vrši na Hamas, a ne na Izrael, naročito nakon što je Hamas ubio šest talaca.

Na ovu temu u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić.

nikolic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

- Imam utisak da se obim demonstracija smiruje. Ipak, one su sve više pred domovima ministra u vladi kao i samog predsednika Vlade, u više gradova širom zemlje. Demonstracije su sve personalnije i ostrašćenije, a Nentajahu se optužuje za ličnu odgovornost za tragične događaje, odnosno likvidiranje šest talaca. Porodica kidnapovanih kaže da se radi o odugovlačenju i izmišljanju novih argumenata kako ne bi došlo do pregovaranja sa Hamasom - ispričao je Nikolić.

On dodaje da su se viđenja ove situacije potpuno podelila, odnosno da su se stvorile dve suprotne predstave iste stvarnosti, a zatim se osvrnuo i na razaranje izraelske ekonomije koje je ovaj rat izazvao:

Kurir televizija Nikolić: Demonstracije postaju sve ostrašćenije! Tužna realnost rata u Izraelu: O školskoj godini se nije moglo ni razmatrati

- Za tri dana ulazimo u 12. mesec ovog zaista jezivog rata, a posledice postoje i u obliku ekonomskog izazova. Po rečima ministra finansija, ovo će državu koštati 63 milijarde evra. Ovako nešto se ne pamti od rata za formiranje države jevrejskog naroda. Za ovaj rat najavljen je dugačak spisak ekonomskog opterećenja, povećanje poreskih dažbina i podizanje PDV-a za jedan procenat. Tel Aviv je proglašen za najskuplji grad na čitavom svetu, a takođe moram pomenuti zemlje koje su uvele embargo na trgovinu sa Izraelom.

Nikolić je napomenuo i da trenutno najteže živi 70 hiljada interno raseljenih Izraelaca, koji žive duž linije razdvajanja sa Libanom, kao i srceparajuću ali nažalost stvarnu činjenicu da se o početku školske godine nije moglo ni razmatrati, jer uslovi za tako nešto ne postoje.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "NIJE U PITANJU MIR NEGO HOĆE LI POSTOJATI IZRAEL ILI HAMAS" Lalić: Erdogan ostao po strani, zato opet daje ZAPALJIVE IZJAVE