KINA POKLANJA DVA RATNA BRODA KAMBODŽI: Ostaju u strateški važnoj bazi, Amerika strahuje da Peking planira kontrolu pomorske rute
Foto: Cambodian Ministry of Defense, Printscreen

korvete već mesecima ukotvljene u reamu

KINA POKLANJA DVA RATNA BRODA KAMBODŽI: Ostaju u strateški važnoj bazi, Amerika strahuje da Peking planira kontrolu pomorske rute

Planeta -

Kambodžansko Ministarstvo odbrane je saopštilo danas da će Kina dati njenoj mornarici dva ratna broda koji su već mesecima ukotvljeni u strateški važnoj bazi koja se proširuje uz finansiranje Pekinga.

To je pobudilo sumnju da Kina planira da uspostavi stalno pomorsko prisustvo u strateški važnom Tajlandskom zalivu i izazvalo zabrinutost.

Portparolka ministarstva Mali Sočeata rekla je agenciji Asošiejted pres da će Kina najranije sledeće godine Kambodži dati dve novoizgrađene korvete tipa 56, manja plovila koja se obično koriste za obalske patrole.

Ona nije htela da komentariše izveštaje da je Kina planirala da Kambodži preda i nove proširene objekte u pomorskoj bazi Ream, uključujući deo koji može da primi mnogo veće pomorske brodove nego što Kambodža ima u svojoj floti. Mali je rekla da će završna faza izgradnje uskoro biti gotova.

Mali je rekla da su dve korvete koje su date Kambodži došle nakon što je Kambodža zatražila podršku Kine.

"To je u cilju jačanja kapaciteta i sposobnosti Kambodže da zaštiti i održi mir, stabilnost, bezbednost, kao i za podršku operacijama potrage i spasavanja i drugim humanitarnim aktivnostima", rekla je ona.

Kina, Kambodža, vojna baza
foto: Printscreen

SAD i druge Zapadne zemlje su ranije izrazile zabrinutost zbog mogućnosti da kineska mornarica uspostavi bazu u Reamu, što bi joj omogućilo lak pristup Malačkom moreuzu, kritičnom pomorskom putu između Južnog kineskog mora i Indijskog okeana.

Ta zabrinutost je porasla nakon što su dve korvete tipa 56 pristale na novoizgrađenom pristaništu u decembru i od tada su tu stalno prisutne. Kambodža je rekla da je jedan od razloga zašto su kineske korvete tamo bile toliko dugo taj što je razmatrala slične ratne brodove za sopstvenu mornaricu i za obuku.

1 / 8 Foto: Cambodian Ministry of Defense

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo navode da će Peking predati brodove i bazu Ream Kambodži, navelo je da nije upoznato sa relevantnim informacijama.

Kontroverze oko kineske aktivnosti u bazi Ream prvobitno su se pojavile 2019. godine kada je Volstrit džurnal objavio rani nacrt ugovora koji su videli američki zvaničnici i koji bi omogućio Kini 30-godišnje korištenje baze, gde će moći da postavlja vojno osoblje, skladišti naoružanje i pristaje sa svojim ratnim brodovima. Tadašnji premijer Kambodže Hun Sen negirao je da postoji takav sporazum.

Si Đinping
foto: Sergei Savostyanov / Sputnik / Profimedia

Kina trenutno zvanično ima samo jednu priznatu stranu vojnu bazu, u siromašnoj, ali strateški važnoj državi Roga Afrike, Džibutiju, ali mnogi veruju da njena vojska radi na uspostavljanju prekomorske mreže.

Kambodža je najbliži saveznik Kine u jugoistočnoj Aziji, dok je Kina najvažniji saveznik i dobrotvor Kambodže, sa snažnim uticajem na njenu ekonomiju.

Osim vojnih projekata, Kina finansira brojne druge projekte u Kambodži, posebno u infrastrukturi, uključujući aerodrome i puteve, ali i privatne projekte kao što su hoteli, kazina i razvoj imovine. Otprilike 40 osto od 11 milijardi dolara spoljnog duga Kambodže duguje Kini.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

06:35

Mrkić: Kina zaslužuje da bude prva u privredi sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track