PRST U OKO ZAPADU: Turska predala zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u
Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia, EPA Government Information Service, AP Themba Hadebe

PRST U OKO ZAPADU: Turska predala zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u

Planeta -

Pomoćnik predsednika Ruske Federacije je potvrdio da je Turska podnela zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u i istakao da će ga zemlje članice razmotriti.

"Turska je podnela zahtev za punopravno članstvo. Razmotrićemo", rekao je pomoćnik Vladimira Putina.

Ranije je "Blumberg", pozivajući se na izvore, objavio da je Turska podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u i da je stav administracije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se geopolitički centar gravitacije pomera od razvijenih ekonomija Zapada.

BRIKS, Saudijska Arabija BRIKS
foto: Youtube/WeTubers

Neprijatelji škrguću zubima zbog širenja BRIKS-a, primetila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Rusija je od 1. januara preuzela predsedavanje BRIKS-om. Godina je počela prijemom novih članica – pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, stalne članice su sada i Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

Predsedavanje Moskve odvija se pod motom jačanja multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost. Rusija organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja, a onaj najvažniji – samit na kom će učestvovati lideri zemalja članica i prijateljskih država – održaće se od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

Kurir.rs/RT/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:28

PONAVLJA SE ISTI OBRAZAC! Politikolog tvrdi: Ovaj čovek ide istim putem kao Erdogan nekad, TURSKA MOŽDA DOBIJE NOVOG PREDSEDNIKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track