BELORUSIJA OBORILA DVA RUSKA DRONA?! Lokalni medij tvrdi da su Lukašenkovi avioni presreli Šahide, pojavili se prvi snimci (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Twitter/KyivPost

ZALUTALI PRILIKOM ,VAZDUŠNIH UDARA NA UKRAJINU

BELORUSIJA OBORILA DVA RUSKA DRONA?! Lokalni medij tvrdi da su Lukašenkovi avioni presreli Šahide, pojavili se prvi snimci (VIDEO)

Planeta -

Ratno vazduhoplovstvo Belorusije je noćas oborilo dva ruska jurišna drona Šahid u blizini beloruskog grada Gomelj.

Kijev indipendent prenosi da je to objavila beloruska organizacija Hajun koja prati dešavanja u toj zemlji.

Navodi se da, ukoliko ova tvrdnja bude zvanično potvrđena, ovo biti prvo uspešno presretanje ruskih dronova koji su doletali u vazdušni prostor Belorusije.

Podseća se da je Hajun objavio da je prošle nedelje beloruski borbeni avion pokušao da obori Šahid koji je ušao u vazdušni prostor Belorusije 29. avgusta, ali nije bilo potvrde da je dron i oboren.

Kijev indipendent navodi da trenutno ne može da potvrdi istinitost tvrnje beloruskog Hajuna.

Navodi se da je i ranije u više navrata bilo izveštaja o ruskim dronovima koji su skrenuli sa rute tokom vazdušnih udara na Ukrajinu i uputili se ka Belorusiji, ali da bi ovo bio prvi put DA avion beloruskog Ratnog vazduhoplovstva uspešno obori jednu od tih bespilotnih letelica.

Ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo je objavilo da je Rusija noćas pokrenula još jedan veliki napad dronovima u kojem su meta bile razne oblasti u toj zemlji.

Beloruski Hajun je objavio da je istovremeno više borbenih aviona Belorusije dignuto kako bi oko 1.30 sati po lokalnom vremenu presreli dronove u blizini grada Gomelja koji se nalazi na oko 30 kilometara od granice s Ukrajinom.

Navodi se da je treći ruski jurišni dron ušao u vazdušni prostor Belorusije oko 2.30 sati, ali nema nikakvih dodatnih informacija šta se sa njim potom desilo.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci koji navodno pokazuju ostatke uništenih dronova kako padaju iznad Gomelja.

1 / 3 Foto: Twitter, KyivPost

Navodi se da je ovo drugi incident u kojem Belorusija diže borbene avione kako bi zaštitila nacionalni vazdušni prostor.

To se desilo juče kada je jedan od ruskih dronova prilikom velikog vazdušnog napada na Ukrajinu zalutao u Belorusiju.

Takvih slučajeva je bilo i ranije, pa je tako 26. avgusta navodno najmanje šest ruskih dronova ušlo u beloruski vazdušni prostor prilikom još jednog masovnog napada na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Belorusije nije komentarisalo navodni incident.

Aleksandar Lukašenko
foto: Youtube/BBC News

Minsk nikada nije uložio javni protest Moskvi zbog ranijih uletanja ruskih dronova u beloruski vazdušni prostor za koje Hajun tvrdi da su se desili.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je, umesto toga, tvrdio da je beloruska vojska oborila više ukrajinskih dronova u vazdušnom prostoru Belorusije, što je Hajun negirao.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:48

I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA! Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track