FRANCUSKA IMA NOVOG PREMIJERA! Makron imenovao bivšeg EU komesara Mišela Barnijea na čelo vlade, Le Pen dala zeleno svetlo
Foto: Petar Aleksić, EPA/ OLIVIER HOSLET / POOL, EPA / Ian Spencer Langsdon

PALA ODLUKA

FRANCUSKA IMA NOVOG PREMIJERA! Makron imenovao bivšeg EU komesara Mišela Barnijea na čelo vlade, Le Pen dala zeleno svetlo

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je Mišela Barnijea, bivšeg EU komesara i nekadašnjeg glavnog pregovarača za Bregzit, za mandatara za sastav nove vlade.

BFMTV javlja da je time Francuska dobila premijera posle višenedeljne neizvesnosti.

Ova televizija je jutros objavila da Barnije ima ozbiljne šanse da postane novi premijer, skoro puna dva meseca nakon vanarednih izbora u toj zemlji.

BFMTV se pozvao na svoje izvore iz stranke desnog centra Republikanci koja učestvuje u pregovorima o mandataru sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Prethodnih dana pominjala su se imena potencijalnih mandatara, pre svega nekadašnjeg socijalističkog premijera Bernara Kazneva i Gzavijea Bertrana, bivšeg člana Republikanaca i predsednika najsevernijeg regiona Francuske.

Iz krugova bliskih Loranu Vokijeu, šefu poslaničke grupe Republikanaca u francuskoj Nacionalnoj skupštini, za BFMTV je poručeno da je Barnije "ličnost koju Vokije veoma ceni".

- Ali, on (Vokije) se drži toga da je imenovanje premijera u isključivoj nadležnosti predsednika (Makrona) - kazao je izvor francuske televizije.

Iz okruženja Barnijea nisu želeli da komentarišu ove informacije za BFMTV, ali je ona saznala da je nekadašnjeg evropskog komesara u julu ove godine primio Makronov bliski saradnik Aleksis Koler kako bi Barnijeu izneo mogućnost da postane premijer.

Navodi se da su poslednjih dana o tome vođeni i novi razgovori sa Jelisejskom palatom.

Mišel Barnije
Mišel Barnijefoto: EPA/ OLIVIER HOSLET / POOL

Podseća se da je Barnije pre angažmana u Briselu bio poslanik francuskog parlamenta gde je prvi put izabran 1978, a bio je i ministar u vladama premjera Eduara Baladira, Alena Žipea, Žan-Pjera Rafarena i Fransoa Fijona.

Za poslanika Evropskog parlamenta izabran je 2009.

Mond piše da je Makron franucusku ultradesničarsku stranku Nacionalno okupljanje stavio u poziciju da ona odluči ko će biti novi premijer, iako ona sama neće dati predsednika vlade.

Razlog za to je što partija u kojoj glavnu ulogu i dalje ima Marin le Pen, iako je zvanični predsednik mladi Žordan Bardela, ima veliku političku težinu u očima predsednika države, pošto Nacionalno okupljanje pored svojih 126 poslanika uz sebe ima i 16 poslanika koje predvodi Erik Sjoti, bivši lider Republikanaca.

Emanuel Makron, Francuska, Izbori, izbori u Francuskoj
foto: AP Mohammed Badra

Makron želi da osigura stabilnost buduće vlade i smatra da to nije moguće bez dozvole Le Pen.

Navodi se da je poslednjih dana njen telefon stalno zvonio pošto je Makron želeo da čuje mišljenje ultradesničarske liderke o kandidatima za premijera.

Makron je Le Pen pitao šta misli o Betranu i ona mu je odgovorila da ne misli ništa dobro, a Mond navodi da između nje i tog političara postoji velika mržnja, što je ona i stavila do znanja šefu države.

Marin Le Pen
foto: LIONEL URMAN / imago stock&people / Profimedia

Sada se čekalo da se vidi da li će ćerka Žan-Mari le Pena, osnivača Nacionalnog fronta kojem je ona promenila ime i učinila stranku manje ekstremnom, biti naklonjenija prema Makronovom predlogu da Barnije predvodi novu francusku vladu, što se očigledno i desilo.

(Kurir.rs/BFMTV/Le Monde/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:43

Makron u obilasku kompanije Šnajder elektrik u Novom Sadu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track