Osnivač platforme Telegram Pavel Durov rekao je danas, u prvoj izjavi nakon hapšenja u Parizu, da je pomogao u borbi protiv terorizma u Francuskoj, odnosno u stvaranju "vruće linije" između te aplikacije i Pariza.

Durov je pitanja koje su mu postavile francuske vlasti tokom saslušanja nazvao "neverovatnim", prenela je agencija RIA Novosti.

"Francuske vlasti su imale brojne načine da dođu do mene i traže pomoć. Kao francuski državljanin, bio sam čest gost u francuskom konzulatu u Dubaiju. Pre nekog vremena, kada su me pitali, lično sam im pomogao da uspostave dežurnu liniju sa Telegramom za suočavanje sa pretnjom terorizma u Francuskoj" , naveo je Durov u poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu.

"Ako je neka zemlja nezadovoljna onlajn uslugom, trenutna praksa je da se podnese tužba protiv samog servisa. Korišćenje zakona koji su doneti u danima pre nego što su pametni telefoni postojali za krivično gonjenje izvršnog direktora (onlajn servisa) za zločine koje su počinila treća lica na platformi koju on kontroliše, predstavlja pogrešan pristup", naveo je vlasnik Telegrama.

U obraćanju na Telegramu takođe je rekao:

"Prošlog meseca me je policija ispitivala 4 dana. Rečeno mi je da sam lično odgovoran za nezakonito korišćenje Telegrama od strane pojedinaca, jer nadležni nisu dobijali nikakav odgovor. Telegram će ojačati svoju borbu", napisao je Pavel Durov.

Ovaj Rus sa francuskim državljanstvom priveden je na pariskom aerodromu Burže 24. avgusta, a osumnjičen je za deset krivičnih dela, uključujući i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe, i mogao bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora.

On je pušten iz zatvora 28. avgusta uz kauciju od pet miliona evra, a zabranjeno mu je da napušta francusku teritoriju i mora da se javlja policiji dva puta nedeljno.

telegram-durov.jpg
Printscreen Telegram 
Obraćanje Pavela Durova na Telegramu foto: Printscreen Telegram

Francuske vlasti izdale se naloge za hapšenje osnivača Telegrama, braće Pavela i Nikolaja Durova, 25. marta zbog optužbi koje uključuju saučesništvo u posedovanju, distribuciji i omogućavanju pristupa pornografskim fotografijama maloletnika.

Kurir.rs/Euronews/Milica CG

Bonus video:

Kurir televizija Koliko su maloletnici bezbedni na Internetu