Više od 300 tela, uključujući stotine dece i beba, pronađeno je u masovnoj grobnici u Oldamu u Engleskoj.

Na neobeleženoj parceli nađeno je 303 tela na groblju Rojton, sa 145 identifikovanih kao novorođenčad, 128 kao bebe i mala deca i 29 kao odrasli.

Masovnu grobnicu je otkrila žena dok je tragala za grobom svoje braće blizanaca koji su umrli 1962. godine. Rekla je da njeni roditelji nikada nisu mogli da se oproste od njih jer su umrli ubrzo nakon što su rođeni i brzo im oduzeti.

shutterstock-2348270649.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Zvaničnici veruju da ovo možda nije jedina masovna grobnica na groblju, jer je pre 1980-ih bila uobičajena praksa da se mrtvorođena deca odvoze bez dodatnih detalja o tome gde su sahranjena. Ožalošćenim roditeljima je umesto toga rečeno da je njihovo dete tog istog dana sahranjeno pored "fine osobe".

Odrasli otkriveni u grobnicama verovatno su iz siromašnih porodica koje nisu imale novca za sahrane.

- Okrutna je nepravda što je roditeljima uskraćeno osnovno pravo da sahranjuju svoje bebe, pravo koje bi trebalo da bude inherentno i neupitno. Ova situacija bi trebalo da podstakne naš kolektivni osećaj pravičnosti i empatije. Ne možemo da promenimo ono što se dogodilo, ali možemo da obezbedimo da bebe koje su rođene mrtve budu imenovane, prepoznate i nikada zaboravljene - ističu lokalni zvaničnici.

Bonus video:

Kurir TV "GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA!" Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE