Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva razmatra da li da smeni ministra za ljudska prava Silvija Almeidu nakon izveštaja da je umešan u seksualno uznemiravanje, poručio je Lula u petak na društvenim mrežama.

"Niko ko bude vršio uznemiravanje neće ostati u vladi. Danas ću imati sastanke da donesem odluku", rekao je Lula, dodajući da će federalna policija, javno tužilaštvo, glavni kontrolor i etička komisija predsedništva sprovesti istragu, uz garantovanje pravo na odbranu.

Lokalni mediji izvestili su u četvrtak uveče da je Mitu Brazil (MeToo Brasil), organizacija koja brani žene žrtve seksualnog nasilja, primila žalbe na seksualno uznemiravanje od strane Almeide.

Organizacija je to potvrdila u naknadnom saopštenju.

Brazilska vlada zatražila je od Silvija Almeide da "pruži pojašnjenja" generalnom kontroloru Vinicijusu Karvalju i državnom tužiocu Horheu Mesiju, navodi se u saopštenju predsedničke palate.

"Savezna vlada prepoznaje ozbiljnost optužbi i postupa sa rigoroznošću i brzinom koju zaslužuju situacije u vezi sa mogućim nasiljem nad ženama", navodi se u saopštenju predsedništva, ne navodeći nikakve detalje o optužbama.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.