Rusija je izgubila 623.990 vojnika od početka svoje potpune invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ovaj broj uključuje 1.270 žrtava koje su ruske snage pretrpele tokom proteklog dana.

Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 8.632 tenka, 16.878 oklopnih borbenih vozila, 24.171 vozilo i rezervoare za gorivo, 17.774 artiljerijskih sistema, 1.178 višecevnih raketnih sistema, 942 sistema protivvazdušne odbrane, 368 aviona, 328 helikoptera, 472 helikoptera, 478 čamci i jedna podmornica.

ruska-vojska.jpg
EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukrajinski mediji navode da je 12. brigada specijalnih snaga Azov pomogla da se stabilizuje ranije „katastrofalna” situacija u Njujorku, u Donjeckoj oblasti, deblokadom opkoljenih ukrajinskih vojnika i povratkom dela naselja.

Njujork se nalazi južno od Torecka, ključnog grada na liniji fronta koji je poslednjih meseci postao jedna od žarišnih tačaka ruske ofanzive u Donjeckoj oblasti.

„U vreme kada je brigada bila raspoređena na tom području, situacija na liniji fronta bila je katastrofalna“, saopštila je brigada Azov na X-u.

nujord-donjeck-azov.jpg
Printscreen X 
Borbe u Njujorku, Donjecka oblast foto: Printscreen X

„Međutim, zahvaljujući visokom moralu, hrabrosti i profesionalizmu boraca brigade, Azov je uspeo da stabilizuje situaciju, povrati kontrolu nad delom Njujorka i deblokira odbrambene snage koje su bile opkoljene neprijateljskim trupama", saopšteno je.

Brigada Azov je ipak priznala da je situacija u naselju i dalje napeta jer su ruske snage izvele do 15 kopnenih napada u zoni odgovornosti jedinice u toku jednog dana.

Rusija se proteklih nedelja prodrla dublje u Njujork u pokušaju da upadne u važan grad Toreck. Dok je Moskva više puta tvrdila da je potpuno zauzela Njujork, brigada Azov je opovrgla tu izjavu, rekavši da ukrajinske snage nastavljaju da drže odbranu.

Kurir.rs/Kyiv Independent/Milica CG

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINA U OFANZIVU POVELA PLAĆENIKE, OVAKO MOGU DA ZAVRŠE RAT" Eksperti tvrde: Rusija znala za napad, ali Putina nisu obavestili