Ukrajinski dronovi već mogu da gađaju ruske vojne objekte na udaljenosti do 1.800 km.

Ovo je rekao načelnik Glavne obaveštajne uprave Kirilo Budanov na Dan vojne obaveštajne službe.

„Bespilotni sistemi, na čijem razvoju sada rade najbolji stručnjaci, posebno predstavnici Glavne obaveštajne uprave, već sada omogućavaju da se gađaju vojni objekti države agresora na udaljenosti do 1.800 km. “, napisao je na svom Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, pod vidom vojske su vojni aerodromi Ruske Federacije, koji predstavljaju stalnu pretnju mirnim ukrajinskim gradovima, i infrastruktura koja radi za rat.

screenshot-20240728-075247-copy-2.jpg
X/Gerashchenko_en, A1c James Thompson/Us Air / Zuma Press / Profimedia 
foto: A1c James Thompson/Us Air / Zuma Press / Profimedia, X/Gerashchenko_en

Sajber specijalisti državne vlade sproveli su desetine uspešnih operacija Prema rečima Kirila Budanova, tokom godine sajber specijalisti Službe državne bezbednosti sproveli su desetine uspešnih operacija i dobili vredne informacije za Ukrajinu, prodrli u baze podataka države agresora i pronašli slabe tačke u komunikacijama.

„I ovo nije jedini izvor informacija o aktivnostima vojno-političke komande Rusije, kojima trenutno raspolaže ukrajinska vojna obaveštajna služba“, – primetio je šef GUR-a.

On je dodao da se sabotaže nastavljaju u dubokoj pozadini neprijatelja.

Jedinice aktivnih akcija GUR-a su stalno uključene u izvršavanje složenih borbenih zadataka kako na liniji, tako i iza linije razgraničenja.

Kirilo Budanov je takođe primetio da ove godine, zahvaljujući uspešnim akcijama vojne obaveštajne službe, Crno more više ne pripada Rusiji. Ukrajinska vojska je primorala neprijatelja da premesti svoju flotu na „bezbednu” udaljenost i napusti morske granice koje su smatrali svojim.

Kurir.rs/Kijev post/Preneo: P. P.