Zapadni saveznici Ukrajine ne veruju u sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da zadrže osvojene ruske teritorije u regionu Kursk i strahuju da bi cena napada Kijeva mogla biti previsoka, prenosi Blumberg, pozivajući se na anonimne zvaničnike.

„Neki saveznici se brinu da Ukrajina možda neće moći da je zadrži (napadnutu teritoriju) dovoljno dugo da je koristi kao polugu u bilo kakvim diplomatskim naporima“, navodi se u publikaciji.

Kako je novinskoj agenciji rekao visoki evropski zvaničnik, za Volodimira Zelenskog, koji se suočava sa sve većim umorom kod kuće i rastućim strahom da bi saveznička podrška mogla oslabiti, napad na region Kursk bio je rizičan potez za dobijanje poluge u pregovorima.

Kako je novinskoj agenciji rekao visoki evropski zvaničnik, za Vladimira Zelenskog , koji se suočava sa sve većim umorom kod kuće i rastućim strahom da bi saveznička podrška mogla oslabiti, napad na region Kursk bio je rizičan potez za dobijanje poluge u pregovorima.

zastava.jpg
Printscreen X 
foto: Printscreen X

Prema evropskim predstavnicima, Zapad je zabrinut zbog visoke cene koju će Kijev morati da plati za napad na Kursku oblast. Istovremeno, zapadni zvaničnici i dalje ćute o napadu ukrajinskih oružanih snaga, ne želeći da odaju utisak da ohrabruju korak koji bi mogao da donese eskalaciju iz Rusije.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine u 5.30 6. avgusta prešle su u ofanzivu sa ciljem da zauzmu teritoriju u Kurskoj oblasti, njihovo napredovanje je zaustavljeno, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane 7. septembra, tokom borbi na Kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 10,7 hiljada vojnika i 84 tenka.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim preduzeo provokaciju i da je pucao neselektivno, uključujući i civilne ciljeve. Putin je rekao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor, svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biće ostvareni. U Kursku, kao iu Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, na snazi je režim CTO kako bi se osigurala bezbednost građana.

Kurir.rs/RIA Novosti/Blumberg/Preneo: P. P.