Grčki premijer Kirijakos Micotakis je izjavio da neće dozvoliti da prekomerna potrošnja poremeti oporavak zemlje od duge finansijske krize. On je to rekao na Međunarodnom sajmu u Solunu, gde šefovi vlada tradicionalno svakog septembra izlažu ekonomske politike za narednu godinu, istovremeno hvaleći svoja dostignuća.

Micotakis je najavio povećanje penzija i minimalnih plata, kao i mere osmišljene za povećanje izvoza, poboljšanje produktivnosti, pomoć u rešavanju nedostatka stanova, podsticanje mladih da se drže poljoprivrede i rešavanje niskog nataliteta u zemlji.

Nekoliko od tih mera, kao što je drugi krug hipotekarnih kredita sa niskim kamatama za mlade porodice, u vrednosti od dve milijarde evra, delimično će finansirati Evropska unija.

Osvrćući se na rast turizma koji su neki kritikovali kao preterani, Micotakis je rekao da kratkoročni zakup stanova ne bi trebalo da se "demonizuje", ali je obećao da neće dozvoliti nove u centru Atine, najmanje narednih godinu dana.

On je najavio i veće iskrcajne naknade za putnike sa kruzera, posebno na turističkim ostrvima Santorini i Mikonos. Što se tiče Santorinija, vladini zvaničnici su dali do znanja da bi trenutna naknada od 35 centi po putniku mogla da poraste na između 10 i 15 evra.

Grčki lider je napomenuo da vlada ima više od hiljadu dana do sledećih parlamentarnih izbora da sprovede svoj program i ustvrdio da je njegova stranka jedina stabilizujuća snaga u grčkoj politici.

Ona se svakako suočava sa malim izazovom od strane opozicije, gde su dve najveće stranke, Siriza i socijalistički PASOK, opterećene svojim unutrašnjim problemima i podelama.

Lider Sirize Stefanos Kaselakis suočen je sa izglasavanjem nepoverenja na sastanku centralnog komiteta stranke. Socijalisti su pak zauzeti borbom za liderstvo u kojoj će se u oktobru suočiti čak sedam kandidata.