Edmundo Gonzalez, venezuelanski predsednički opozicioni kandidat koji nije uspeo da smeni dugogodišnjeg šefa države Nikolasa Madura, napustio je zemlju i odleteo za Španiju.

To su sinoć potvrdili venecuelanska potpredsednica Delsi Rodrigez i šef španske diplomatije Hose Manuel Albares.

Gonzalez (75) je na julskim izborima bio protivkandidat Maduru, a Rodrigez je u objavi na Instagramu navela da je on napustio zemlju je nakon što je pre nekoliko dana "dobrovoljno potražio azil u španskoj ambasadi u Karakasu".

- Edmundo Gonzalez je poleteo iz Karakasa u Španjolsku avionom španskih vazduhoplovnih snaga - naveo je Albares na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Gonzalezov odlazak iz Venecuele najnoviji je epilog razvoja situacije od kraja jula i spornih predsedničkih izbora, koje su kritikovale brojne države u svetu, tražeći od Madura da objavi detaljne izborne rezultate.

x01-epa-ronald-pena-r.jpg
EPA/Ronald Pena R 
Edmundo Gonzalez sa liderkom opozicije Marijom Korinom Mačadofoto: EPA/Ronald Pena R

To nije učinjeno, već je državna izborna komisija samo objavila da je Maduro osvojio treći predsednički mandat.

Opozicija je tvrdila da su izbori rezultirali upečatljivom pobedom Gonzaleza, objavivši i gomile glasova za koje kažu da to dokazuju.

profimedia0893188862.jpg
Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia 
Nikolas Madurofoto: Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia

Prošle nedelje je Državno tužilaštvo Venecuele saopštilo da je izdao nalog za hapšenje Gonzaleza zbog tog objavljivanja rezultata, optužujući ga između ostalog za uzurpaciju funkcija, krivotvorenje javnih dokumenata i zaveru.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)