Ukrajinske snage počele su da dronovima koji "bljuju vatru" dejstvuju po ruskim pozicijama skrivenim u drvoredima i šumama na frontu.

Sajt poljskog javnog medijskog servisa na engleskom jeziku TVP objavio je tekst o ovim dronovima koji na neprijateljske trupe sipaju tečni metal, a čiji je zastrašujući prvi snimak Kurir objavio ranije.

Navodi se da su ovi dronovi dobili preteći nadimak "Drakaris" po komandi iz TV serije "Igra prestola" kojom se zmajevima naređuje da počnu da bljuju vatru po protivnicima.

screenshot X/midobecker_1 RUSI NE MOGU DA UGASE PLAMEN UKRAJINSKIH "ZMAJEVA": Novi snimci dronova koji bljuju tečni metal, ime dobili po TV seriji (VIDEO)

TVP navodi da su ukrajinske trupe, suočene sa manjkom vojne pomoći, prinuđene na inovacije, a ovo novo zastrašujuće oružje delo je start-ap firme koja se bavi proizvodnjom eksplozivnih sredstava, uključujući i punjenja od termita - mešavine aluminijuma i oksida gvožđa, odnosno rđe - koja nose dronovi.

Navodi se da otopljeni termit, koji dron sipa na neprijatelja, može da povredi vojnika samo u slučaju direktnog pogotka, ali da ruske snage na taj način ostaju bez skloništa i postaju laka meta ukrajinske artiljerije, a uz to može i ozbiljno da ugrozi moral vojske.

Prvi snimak je na društvenim mrežama postavila 108. brigada Teritorijalne odbrane i na njemu se vidi kako dron sipa tečni metal po ruskim snagama sakrivenim u drvoredu, nakon čega sve počinje da gori.

U međuvremenu su se pojavili i drugi klipovi koji pokazuju kako Ukrajinci koriste male i agilne bespilotne letelice da zapale šume koje Rusima služe kao sklonište.

Estonski bloger Dmitri, koji na društvenoj mreži X (bivši Tviter) ima nalog Prevedeni rat (War Translated), preneo je objavu neimenovanog ruskog vojnika koji pominje nove ukrajinske dronove sa kojima se susreo u Hersonskoj oblasti.

- Hoholi (pogrdni ruski naziv za Ukrajince) su nabavili i novi dron koji baca termitno punjenje. To nam je zadalo glavobolju - napisao je taj ruski vojnik.

Kada se zapali, termit dostiže ekstremno visoku temperaturu između 2.000 i 2.500 stepeni Celzijusa, što je dvostruko vrelije od otopljene lave.

To je vrelina koja može da probije čelični oklop na oklopnom borbenom vozilu, a pošto ova smeša poseduje sopstveni oksidant, plamen koji izbije izuzetno je teško ugasiti konvencionalnim vatrogasnim metodama.

Ruski vojnik je naveo da su se mučili da nađu način kako da se zaštite od ovog novog ukrajinskog oružja.

Prvo su razapiljali mreže iznad rovova kako dron ne bi mogao da uđe, ali ih to nije zaštitilo od opekotina.

Onda su počeli da se ukopavaju dublje i koriste pesak, cigle i beton da se zaštite.

- Uvek treba imati vodu i pesak da se ugasi vatra - napisao je taj vojnik, ali je korisnik društvene mreže X koji je pročitao Dmitrijev post napisao da to nisu efikasni načini za gašenje požara od zapaljenog termita.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/TVP/Preveo i priredio: N. V./Foto: Ilustracija)