Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da je vreme da se rat u Ukrajini okonča i da se slaže da na sledećom mirovnoj konferenciji učestvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Kucnuo je čas za diskusiju o tome kako da se ubrza okončanje konflikta u Ukrajini. Verujem da je sada došao trenutak kada treba da razgovaramo o tome kako da brzo izađemo iz ove vojne situacije i dođemo do mira“, saopštio je Šolc u intervjuu ZDF.

Kazao je da se slaže da na sledećoj mirovnoj konferenciji uz predsednika Ukrajine Vlodimira Zelenskog učestvuje i ruski predsednik Vladimir Putin.

"U svakom slučaju, biće sledeća mirovna konferencija predsednika (Vladimira Zelenskog) i ja se slažem da Rusija treba da učestvuje u njoj“, kazao je Šolc.

Istakao je da će nastaviti da pruža pomoć Kijevu, ali je priznao da su rezultati regionalnih izbora u Nemačkoj, na kojima su stranke koje se protive isporukama oružja bile uspešne, „između ostalog i zbog činjenice da se neki građani ne slažu sa podrškom Ukrajini”.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma mogućnost pregovora sa Ukrajinom, rekao da je potrebno tražiti forme i garancije koje će na neki način da funkcionišu.

(Kurir.rs/Kosovo online/Preneo: A.N.)