Dva aviona F-35A sletela su u sredu na autoput u Finskoj u sklopu vežbe delovanja za slučaj "budućeg rata visokog intenziteta".

Dva F-35 deo su britanskih Kraljevskih vazdušnih snaga (RAF), a sleteli su na pistu kod Ranu u Finskoj. Vežba je napravljena u sklopu koncepta ACE (Agil Kombat Emplojment). To je prvi put da su vazdušne snage izvele sletanje avionom F-35 na autoput.

Vazdušne snage SAD-a smatraju da bi u slučaju izbijanja rata neprijatelj mogao da koristiti tzv. stend of oružje kojim se može ciljati udaljene velike američke baze u zemljama poput Japana i Guama. Upravo zato razvijen je koncept ACE. Vazdušne snage planiraju da rašire operacije upotrebljavanjem manjih baza. U tom bi slučaju neprijatelj bi morao da izvedemnogo malih napada. U sklopu ACE-a vazdušne snage mogu uspostavljati gruba uzletišta za te baze ili da koriste lokalne autoputeve kao piste. Vežba sletanja na autoput u Finskoj, istakle su vazdušne snage, pokazuje da saveznici sve učinkovitije zajedno deluju unutar okvira ACE.

"Uspešno prvo sletanje našeg aviona F-35 pete generacije na autoput u Evropi dokaz je sve boljeg odnosa i bliske interoperabilnosti koju imamo s našim finskim saveznicima", izjavio je general Džejms Heker, zapovednik američkih vazdušnih snaga u Evropi.

"Prilika da učimo od naših finskih kolega poboljšava našu sposobnost brzog raspoređivanja i korišćenja vazdušnih snaga s nekonvencionalnih lokacija te odražava kolektivnu spremnost i agilnost naših snaga", dodao je Heker.

Finska i druge nordijske države imaju vojno-civilnu integraciju. Jedan od primera su ratni avioni koji koriste autoputeve i oni su utkani u njihovu računicu nacionalne odbrane.

Saveznički avioni koji su također vežbali sletanje na autoput uključivali su nemački Jurofajter Tajfun i finski školski mlazni avion Hok.

Finska se formalno pridružila NATO-u 2023. godine, uglavnom podstaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu.

(Kurir.rs/Defence news/Preneo: A.N.)