Čini se da ukrajinska klizna bomba ima raketni pojačivač i potencijalni domet od 60 kilometara.

Svaki dan ruski ratni avioni bacaju čak stotinu KAB kliznih bombi na ukrajinske trupe i gradove. Bombe dometa od 40 kilometara, od kojih su neke teške čak tri tone, među najrazornijim su oružjem u 30-mesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine – i ključni faktor u napredovanju Rusije u istočnoj Ukrajini ove godine.

Sada se Ukrajina sprema da uzvrati – vlastitim kliznim bombama. Nedavni video koji je snimila posada borbenog aviona Suhoj Su-27 ukrajinskih vazdušnih snaga prikazuje bombarder Suhoj Su-24 vazdušnih snaga koji ispod krila nosi prototip klizne municije.

Probni let

Ukrajinci očito nameravaju da naoružaju svoje avione i bombama lokalne proizvodnje, budući da nisu zadovoljni samo izbacivanjem kliznih bombi američke proizvodnje JDAM-ER i francuske proizvodnje Hamer. Brigadni general vazdišnih snaga Serhii Holubotsov objavio je još u junu da služba razvija novi komplet za klizanje i navođenje za transformaciju sovjetskih nevođenih bombi u preciznu municiju. Probni let na tom Su-24 bio je važan korak u razvoju novog oružja.

Sa svojim krilima i raketnim pojačivačem postavljenim na repu, verovatno GPS-navođena bomba izgleda poput Hamera. Moguće je da su Ukrajinci zapravo kopirali francusko oružje. S brzim pojačanjem rakete na kruto gorivo, Hamer od 250 kilograma dosegne 60 kilometara.

Ukrajinske vazdušne snage očito su zadovoljne dometom i preciznošću Hamera, ali ne i zalihama bombi. Francuska se obavezala da će obezbediti samo 50 Hamera mesečno – daleko premalo da se odgovori na otprilike 3000 KAB-ova koje Rusi izbacuju duž cele linije fronta od 1100 kilometara svakog meseca, čak i nakon što se uzimu u obzir bombe JDAM-ER koje Ukrajina dobija od Sjedinjenih Država.

Lokalna proizvodnja

Ako Ukrajina uspe da uspostavi lokalnu proizvodnju nove bombe, mogla bi da počne da sustže rusku kampanju kliznog bombardovanja. Nova bomba pridružila bi se rastućem portfelju municije proizvedene u Ukrajini koji uključuje krstareću raketu Neptun, novi „raketni dron” Palianitsia i mnoštvo jednosmernih napadačkih bespilotnih letelica—uključujući najmanje dva modela bespilotnog sportskog aviona koji može da preleti hiljadu milja s eksplozivnim teretom.

Izgradnjom vlastite precizne municije, Ukrajina se oslobađa potpunog oslanjanja na nestalne saveznike za ključne vojne sposobnosti. Lokalna proizvodnja takođe je način da Ukrajina zaobiđe ograničenja svojih saveznika o tome kako i gde ukrajinske snage mogu koristiti municiju strane proizvodnje. Što je najkritičnije, Amerikanci zabranjuju Ukrajincima da ispaljuju precizne balističke projektile koje su isporučile SAD na mete unutar Rusije – mete koje uključuju vazdušne baze koje podržavaju ruske klizne bombardere.

To je ideja. Ali to će ostati – ideja – sve dok vazdušne snage u potpunosti ne testiraju novu bombu i fabrike ne naprave alat za izradu oružja. Ukrajinske vazdušne snage naoružale su nekoliko tipova ratnih aviona američkim i francuskim kliznim bombama, uključujući Su-24, Su-27 i Mikojan MiG-29. Sva tri tipa mogla bi eventualno da nosi novu ukrajinsku bombu.

(Kurir.rs/Forbes/Preneo: A.N.)