Odbornica švajcarske Liberalne zelene partije Sanija Ameti, poreklom sa Kosova, u samom je centru skandala koji je sama izazvala pošto je na društvenim mrežama objavila kako vežba gađanje iz pištolja pucajući u sliku Bogorodice koja u naručju drži Isusa Hrista?!

Ona je prvo objavila pa uklonila fotografiju i objavu na kojoj se vidi kako puca u sliku za koju su švajcarski mediji objavili da je reprodukcija srednjovekovnog italijanskog umetnika preuzeta iz ilustrovanog kataloga.

Ona je navela da je iskoristila sliku iz kataloga jer je „bila prave veličine i dovoljno vidljiva“ da posluži kao meta.

- Nisam obratila pažnju na sadržaj slike, pravdala se Sanija, priznajući da to nije bilo u redu i da je njen postupak bio apsolutno glup.

Deo javnosti zatražio je njenu ostavku dok deo zahteva da joj se blokiraju mreže. Brojni su je optužili da podstiče mržnju prema hrišćanima.

Nekoliko konzervativnih političara osudilo je postupak Ametijeve i tražilo da podnese ostavku. Neki od njih su je optužili i za podsticanje mržnje prema hrišćanima i zapretili da će preduzeti pravne mere.

Došli s Kosova

Kako navodi RT, članovi porodice Sanije Ameti došli su u Švajcarsku kao izbeglice s Kosova devedesetih godina prošlog veka. Ona je tada bila trogodišnja devojčica.

Među njima je i Nikolas Rimoldi, predsednik pokreta Mas vol. On je najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv Ameti. Optužuje je za remećenje slobode verovanja.

Prema zakonu u Švajcarskoj, svako ko javno vređa ili ismejava verska uverenja drugih ili 'napada' verske objekte, može biti kažnjen novčanom kaznom.

Ameti, liberalna političarka, sada je na čelu političkog pokreta "Operacija Libero“. Ta funkcija ju je već učinila poznatom širom Švajcarske. Od 2019. godine bila je član izvršnog odbora Liberalne zelene partije u Švajcarskoj, a od 2020. član partijskog rukovodstva Liberalne zelene partije Kantona Cirih.

Kurir.rs/X/Blick.ch

Bonus video:

Kurir Novi skandal na EURO 2024 zastava tzv Kosova ispred stadiona na kom igra Srbija