Američki Stejt Department odobrio je moguću prodaju Rumuniji 186 raketa AIM-120C-8 vazduh-vazduh srednjeg dometa za 582 miliona dolara, saopštila je Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA) iz Vašingtona.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Rumunija tom nabavkom jača arsenal raketa za svoje borbene avione F-16 u trenutku kada se ratu u Ukrajini još uvek ne nazire kraj.

Zvaničan naziv raketa je AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles) AIM-120C8 i to je najnoviji modela ove rakete tipa "ispali i zaboravi", što znači da nakon lansiranja samostalno leti do cilja oslanjajući se na sopstvene senzore.

Po navodima proizvođača, vođenje nove verzije rakete bolje je u odnosu na prethodne a povećan je i domet ali se i dalje drži u tajnosti.

Rumunija je na listu za kupovinu stavila i uobičajenu dodatnu opremu u koju spadaju kontejneri za rakete, pogonske sekcije, kontrolne sekcije, telemetrijski kompleti i rezervni delovi za bojeve glave, KGV-135A kriptografski uređaji, oprema za testiranje i ponovno programiranje municije, kao oprema i softver za podršku, održavanje i obuku ljudstva.

U saopštenju DSCA se navodi da će ta nabavka unaprediti nacionalnu bezbednost SAD, saveznika i Rumunije i da neće ugroziti ravnotežu snaga u regionu.

Rumunija već ima AMRAAM u svom arsenalu, tako da se očekuje da neće imati poteškoća da nove verzije te rakete uvrsti u naoružanje. Prve rakete tipa AMRAAM Rumunija je kupila pre desetak godina, kada su i nabavljeni polovni avioni F-16 koji su naknadno prošli modernizaciju.

Osim na avionima F-16, Rumunija će u budućnosti koristiti rakete AMRAAM i na avionima F-35, jer planira njihovu kupovinu.

Više zemalja koristi rakete AMRAAM AIM-120, a modele C8 do sada su naručili Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija, Indija, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nemačka, Švedska, Danska, Holandija, Norveška, Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Filipini, Izrael i Turska.

(Kurir.rs/Beta)